marți 20 mai
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: sua

587 articole
Internațional

Cuscrul lui Trump, condamnat pentru fraudă fiscală, confirmat ambasador al SUA în Franța și Monaco

Charles Kushner, ambasador controversat în Franța. Senatul american a aprobat luni seară, cu 51 de voturi pentru și 45 împotrivă, numirea lui Charles Kushner în funcția de ambasador al SUA în Franța și Monaco. Kushner, magnat imobiliar și tatăl ginerelui lui Donald Trump, Jared Kushner, fusese anterior condamnat pentru fraudă fiscală și grațiat de Trump în primul său mandat. Charles Kushner, ambasador controversat în Franța Deși controversată, confirmarea lui Kushner nu a fost o surpriză, având în vedere majoritatea republicană din Senat (53-47) și sprijinul constant oferit nominalizărilor lui Trump de la începutul celui de-al doilea mandat. Citește și: Intenția de vot pentru PSD a căzut la 12%, spune un lider PSD: „Este colaps” La 71 de ani, Kushner revine astfel în centrul atenției internaționale, în ciuda trecutului penal. Diplomație în vremuri tensionate între SUA și Europa Kushner își va începe mandatul într-un context geopolitic delicat, marcat de tensiuni comerciale între SUA și Europa, și de divergențe în relațiile tradițional strânse dintre Washington și Paris. Noul ambasador va trebui să gestioneze o relație bilaterală complicată într-un moment de incertitudine internațională. Un trecut umbrit de condamnări și scandaluri În 2004, Charles Kushner a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fraudă fiscală, influențarea martorilor și donații ilegale. Printre faptele recunoscute: angajarea unei prostituate pentru a compromite cumnatul său, implicat într-o anchetă, și filmarea scenei pentru a șantaja propria soră. La audierea din Senat, Kushner a recunoscut „greșeli serioase”, exprimându-și regretul pentru trecut.

Charles Kushner, ambasador controversat în Franța (sursa: X/Sviatlana Tsikhanouskaya)
Dronă strategică americană survolează Marea Neagră (sursa: northropgrumman.com)
Eveniment

Cea mai mare dronă de supraveghere americană se întoarce în Marea Neagră după 11 luni

Dronă strategică americană survolează Marea Neagră. Potrivit datelor oferite de platforma Flightradar24, o dronă de recunoaștere strategică RQ-4B Global Hawk a efectuat sâmbătă un nou zbor în apropierea coastei României, în zona Mării Negre. Informațiile au fost publicate luni de Kyiv Post. Dronă strategică americană survolează Marea Neagră Aparatul de zbor fără pilot, cu indicativul Forte10, a plecat de la baza aeriană NATO din Sigonella (Sicilia) și a operat la o altitudine de aproximativ 15.500 de metri, la circa 130 km de Peninsula Crimeea. Citește și: Intenția de vot pentru PSD a căzut la 12%, spune un lider PSD: „Este colaps” Zborul a avut scop de recunoaștere și supraveghere strategică. RQ-4B Global Hawk: cel mai mare UAV din lume Drona RQ-4B Global Hawk, produsă de Northrop Grumman, este considerată cel mai mare vehicul aerian fără pilot (UAV) din lume. Are o anvergură de aproape 40 de metri și o autonomie de peste 30 de ore de zbor. Este echipată cu radare de tip SAR, senzori electro-optici și în infraroșu, având capacitatea de a supraveghea până la 100.000 km² pe zi – echivalentul suprafeței Islandei. Prima misiune de acest tip în regiune din iunie anul trecut Aceasta este prima misiune cunoscută a unei drone Global Hawk în regiunea Mării Negre de la jumătatea anului 2024. Analiștii militari consideră zborul un posibil semnal că Statele Unite își reconsideră poziția față de atitudinea tot mai intransigentă a Rusiei. Context tensionat: negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul au eșuat Zborul strategic a avut loc imediat după discuțiile ruso-ucrainene de la Istanbul, din 16 mai, mediate de Turcia. Negocierile au fost considerate un eșec, singurul acord încheiat fiind un schimb de 1.000 de prizonieri de război de fiecare parte. Amenințările Rusiei: „Putem lupta 21 de ani” În cadrul discuțiilor, șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a amenințat că Rusia este dispusă să lupte „pe termen nelimitat”, evocând Marele Război Nordic, care a durat 21 de ani. Moscova cere cedarea regiunilor Donețk, Luhansk, Herson, Zaporojie, recunoașterea anexării Crimeei și adoptarea neutralității de către Ucraina. Trump, obosit de tergiversări Financial Times a relatat că Steven Witkoff, trimisul special al președintelui SUA pentru Rusia, și-a anulat vizita planificată la Moscova, în urma eșecului discuțiilor. Casa Albă a confirmat o convorbire telefonică între președintele Donald Trump și Vladimir Putin, ce a avut loc luni după-amiază, ora Europei. SUA și Marea Britanie cer măsuri mai ferme împotriva Moscovei Premierul britanic Keir Starmer a reluat apelurile pentru intensificarea sancțiunilor impuse Rusiei și pentru extinderea sprijinului militar acordat Ucrainei. În același timp, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că președintele Trump este „frustrat” de lipsa de progrese și dorește o încheiere rapidă a conflictului.

Trump ridică sancțiunile americane împotriva Turciei (sursa: Facebook/Recep Tayyip Erdoğan)
Internațional

Erdoğan anunță că "prietenul Trump" va ridica sancțiunile militare impuse Turciei de SUA în 2020

Trump ridică sancțiunile americane împotriva Turciei. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat recent că sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva sectorului de apărare din Turcia s-au relaxat în perioada mandatului lui Donald Trump și că ridicarea lor este posibilă în viitorul apropiat. Trump ridică sancțiunile americane împotriva Turciei Vorbind cu jurnaliștii la bordul avionului care îl aducea din Albania, unde participase la un summit european, Erdogan a afirmat: Citește și: PSD îl susține neoficial, dar intens, pe George Simion - surse politice „Putem afirma cu ușurință că există o relaxare” a sancțiunilor. El a subliniat că dialogul cu administrația Trump a fost „mai constructiv”, ceea ce oferă speranțe pentru o depășire mai rapidă a impasului. Contextul sancțiunilor: achiziția sistemului S-400 În 2020, Washingtonul a impus sancțiuni Turciei, în ciuda statutului său de aliat în NATO, după ce Ankara a achiziționat sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400. Sancțiunile au fost aplicate conform unei legi adoptate de Congresul SUA în 2017, destinată contracarării influenței Rusiei în domeniul apărării. Ca măsură suplimentară, SUA au exclus Turcia din programul avioanelor de vânătoare F-35, motivând că sistemul S-400 ar permite Rusiei să acceseze informații sensibile despre tehnologia acestora. Dialog direct cu „prietenul” Trump Potrivit președintelui Erdogan, Turcia a abordat în mod direct problema sancțiunilor cu președintele Trump și cu noul său trimis la Ankara, Tom Barrack. „Cu prietenul meu Trump la conducerea țării, am stabilit o comunicare mai deschisă, mai constructivă și mai sinceră cu privire la aceste probleme”, a declarat liderul turc. Parteneriatul turco-american Erdogan a reafirmat că parteneriatul dintre Turcia și Statele Unite este „de o importanță vitală pentru stabilirea stabilității în regiunea noastră și în lume”. El a adăugat că între doi mari aliați NATO „nu ar trebui să existe nicio restricție sau obstacol în domeniul apărării”. Obiectivele Ankarei: F-16 și Eurofighter Typhoon În martie, Erdogan a discutat din nou cu Trump despre un posibil acord care ar permite Turciei să achiziționeze avioane F-16 și să fie reintegrată în programul F-35. Pe lângă modernizarea flotei sale aeriene, Ankara este interesată și de achiziția a 40 de avioane Eurofighter Typhoon, produse de un consorțiu format din Germania, Regatul Unit, Spania și Italia.

Moody’s retrage ratingul AAA pentru SUA (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Statele Unite pierd ultimul rating de credit perfect: Moody’s retrogradează datoria americană

Moody’s retrage ratingul AAA pentru SUA. Vineri, agenția de rating Moody’s a retrogradat datoria suverană a Statelor Unite, eliminând ultimul rating de credit perfect (AAA) pe care țara îl mai avea. Decizia ar putea avea consecințe semnificative asupra piețelor financiare, determinând creșterea dobânzilor și afectând suplimentar cetățenii americani, deja împovărați de tarife și inflație. Moody’s retrage ratingul AAA pentru SUA Până de curând, Moody’s era singura agenție dintre cele trei mari (alături de Fitch și S&P) care menținea ratingul AAA pentru SUA, poziție pe care o păstra din 1917. Citește și: Faliment: dacă Simion câștigă, băncile vor vinde luni dimineață titlurile de stat pe care le dețin, cu efecte catastrofale asupra României Acum, ratingul a fost coborât la nivelul Aa1, similar cu cel oferit anterior de Fitch (în 2023) și S&P (în 2011). Potrivit Moody’s, decizia vine ca urmare a creșterii constante a datoriei guvernamentale și a costurilor aferente dobânzilor, care au ajuns la un nivel considerabil mai ridicat decât cel al altor state cu ratinguri similare. Agenția avertizează că nevoia de împrumuturi va continua să crească, ceea ce va afecta economia SUA în ansamblu. Tensiunile politice afectează încrederea Moody’s a avertizat încă din noiembrie cu privire la o posibilă retrogradare, invocând instabilitatea politică profundă din SUA. Printre exemplele oferite se numără aproape-falimentul din vara trecută, demiterea istorică a președintelui Camerei Reprezentanților și incapacitatea Congresului de a-și desemna un succesor în timp util. Administrația Trump acuză administrația Biden Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai, a declarat că administrația Trump și republicanii încearcă să corecteze „dezastrul” lăsat în urmă de Biden, prin eliminarea risipei și a fraudelor din sistemul de guvernare. Desai a criticat Moody’s pentru că ar fi rămas tăcută în fața crizei financiare din ultimii ani. Planul lui Trump: tăieri de taxe și reduceri bugetare majore Donald Trump presează Congresul să adopte pachetul legislativ numit „One Big Beautiful Bill”, care include reduceri fiscale semnificative, permanente pentru cetățeni. Planul include reducerea fondurilor pentru Medicaid și bonuri alimentare și desființarea unor agenții federale, precum USAID și concedierea a mii de angajați guvernamentali. Însă, potrivit estimărilor preliminare ale Comitetului pentru Buget Federal Responsabil, măsurile ar adăuga 3,3 trilioane de dolari la datoria națională în următorul deceniu. Deficitul anual ar crește de la 1,8 trilioane în 2024 la 2,9 trilioane în 2034. SUA păstrează totuși o perspectivă „stabilă” Deși a retrogradat ratingul, Moody’s consideră că perspectiva pentru SUA rămâne stabilă, în special datorită independenței Rezervei Federale și politicii monetare eficiente și separării puterilor în stat și robusteței instituțiilor democratice. Agenția precizează că aceste elemente instituționale conferă o capacitate de reziliență, chiar dacă sunt puse la încercare în perioade de criză. Pentru ca Statele Unite să recâștige ratingul AAA, Moody’s recomandă creșterea veniturilor guvernamentale, prin taxe mai eficiente și reducerea cheltuielilor publice, într-un mod sustenabil. Ce înseamnă pentru americani pierderea ratingului AAA Timp de decenii, datoria guvernamentală a SUA a fost considerată cea mai sigură investiție. Însă pierderea ratingului perfect afectează imaginea de „refugiu financiar sigur”. Concret, dobânzile la obligațiunile de stat americane vor crește și costurile creditelor pentru locuințe și alte împrumuturi vor deveni mai mari. Impactul se va resimți și pe piețele globale, dat fiind rolul dolarului și al titlurilor americane în economia mondială.

Șase senatori americani, mesaj înainte de alegeri în care sugerează susținerea pentru Nicușor Dan Foto: Facebook
Politică

Șase senatori americani, mesaj înainte de alegeri în care sugerează susținerea pentru Nicușor Dan

Șase senatori americani au publicat un mesaj înainte de alegeri în care sugerează susținerea pentru Nicușor Dan: „România își face în mod constant datoria, de la sprijinirea Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii ruse la parteneriatul cu Republica Moldova pentru accelerarea aderării sale la Uniunea Europeană”, se arată în mesaj. Citește și: România, una din cele mai dure căderi ale producției industriale - Eurostat Mesajul este semnat de Jeanne Shaheen (democrat), Chris Coons (democrat), Thom Tillis (republican), Pete Ricketts (republican), Katie Britt (republican) și Chris Murphy (democrat). În plus, cei șase solicită autorităților române să asigure „alegeri libere și corecte, nealterate de interferențe externe”. Șase senatori americani, mesaj înainte de alegeri în care sugerează susținerea pentru Nicușor Dan „Înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din România din acest weekend, rămânem încrezători în puterea democrației din România și reafirmăm alianța solidă dintre SUA și România. România este un aliat NATO vital și de încredere, un contributor net la securitatea europeană și un lider în securizarea flancului estic al NATO. România își face în mod constant datoria, de la sprijinirea Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii ruse la parteneriatul cu Republica Moldova pentru accelerarea aderării sale la Uniunea Europeană. În acest weekend, poporul român se va prezenta la urne pentru a-și alege un nou lider și pentru a-și trasa calea viitoare, una care sperăm că va aprofunda parteneriatul SUA cu România și va reafirma rolul său puternic în Europa. Îndemnăm poporul român, inclusiv membrii diasporei românești din întreaga lume, să se prezinte la vot și să își exercite dreptul la autodeterminare. De asemenea, facem apel la autoritățile române să asigure alegeri libere și corecte, nealterate de interferențe externe. Așteptăm cu nerăbdare să ne îmbarcăm în următorul capitol al parteneriatului SUA – România cu viitorii lideri ai României, aleși în mod corespunzător”, solicită cei șase senatori, atât democrați, cât și republicani. 

Papa, posibilă țintă a Fiscului SUA (sursa: vaticannews.va)
Eveniment

Fiscul american l-ar putea lua în vizor pe Papa Leon al XIV-lea

Papa, posibilă țintă a Fiscului SUA. Papa Leon al XIV-lea, primul papă de origine americană riscă să se confrunte cu o situație fiscală fără precedent, din cauza regulilor stricte impuse de autoritățile fiscale din Statele Unite. Papa, posibilă țintă a Fiscului SUA Leon al XIV-lea este primul suveran pontif de naționalitate americană, iar acest detaliu biografic aparent banal poate declanșa o reacție neașteptată din partea Fiscului american – Internal Revenue Service (IRS). Citește și: Fostul ministru PSD Adrian Câciu, acum apropiatul Olguței Vasilescu, atac dur la Bolojan și Boc: „Boc cel Mare, aka Bolojan, va veni pe cal alb” În ciuda funcției sale religioase și diplomatice, el ar putea fi vizat de obligațiile fiscale ale oricărui cetățean american care trăiește în străinătate. Fără salariu, dar cu numeroase avantaje Deși Papa nu primește nici salariu, nici indemnizații, toate cheltuielile sale personale – cazare, hrană, sănătate, transport – sunt acoperite de Vatican. În plus, ar putea avea venituri din vânzarea de cărți sau din pensii, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Benedict al XVI-lea. De asemenea, cadourile scumpe sunt frecvente: în 2017, Papa Francisc a primit o mașină Lamborghini, pe care a vândut-o ulterior cu 715.000 de euro, donați unor organizații caritabile. Legea FATCA: cheia interesului IRS pentru Papa Legea americană FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), adoptată în 2010, obligă băncile din țările partenere, inclusiv cele din Vatican, să raporteze conturile cetățenilor americani. Această lege se aplică și cetățenilor americani care locuiesc în afara SUA, indiferent de statutul lor public. Conturile Vaticanului, în vizorul autorităților? Din 2015, Vaticanul este parte a acordului FATCA. În consecință, Papa ar putea fi obligat să declare orice cont bancar care depășește valoarea de 10.000 de dolari pe an. Mai mult, autoritățile fiscale ar putea solicita detalii despre toate conturile Vaticanului, aflate sub autoritatea directă a suveranului pontif. Deși conturile sunt instituționale, legea FATCA nu face mereu diferența clară între bunuri personale și cele aferente funcției oficiale, avertizează Brandon Mitchener, directorul asociației Tax Fairness for Americans Abroad, într-o declarație pentru Wall Street Journal. Soluții posibile: excepție, lege specială sau renunțarea la cetățenie Totuși, este puțin probabil ca Papa să fie impozitat efectiv: imunitatea diplomatică, lipsa unei averi personale și statutul de șef de stat îl protejează într-o oarecare măsură. Însă cazul rămâne neclar și fără precedent. Potrivit specialiștilor, printre scenariile posibile se numără o scrisoare oficială din partea IRS care să-l exonereze, adoptarea unei legi speciale de către Congresul SUA sau, în ultimă instanță, renunțarea la cetățenia americană, exact cum a făcut și fostul premier britanic Boris Johnson, după o dispută similară cu IRS.

SUA și Arabia Saudită, afacere gigantică (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Afacere gigantică: Arabia Saudită va investi 600 de miliarde de dolari în SUA

SUA și Arabia Saudită, afacere gigantică. Statele Unite și Arabia Saudită au semnat marți un acord militar în valoare de 142 de miliarde de dolari, considerat de Casa Albă drept cel mai mare contract de armament din istorie. SUA și Arabia Saudită, afacere gigantică Potrivit documentului oficial, firme americane vor furniza echipamente militare avansate și servicii de specialitate Arabiei Saudite. Citește și: Crin Antonescu recunoaște: „Eu nu-l susțin pe Nicușor Dan”. Motivul: nu s-a dezis de Băsescu Colaborarea include capacități de dezvoltare a aviației militare, tehnologie aerospațială, apărare antiaeriană și antirachetă, precum și sisteme pentru securitatea maritimă și protecția frontierelor. Noul contract depășește precedentul acord major de armament dintre cele două state, semnat în 2017, în timpul primului mandat al președintelui Donald Trump, care avea o valoare estimată la 110 miliarde de dolari. Cooperare extinsă în mai multe domenii strategice În timpul vizitei oficiale la Riad, Donald Trump a semnat alături de prințul moștenitor Mohamed bin Salman mai multe acorduri de cooperare în sectoare-cheie, precum energie, sănătate, spațiu și justiție. Acestea vizează și modernizarea forțelor armate saudite, conform televiziunii de stat saudite. Investiții saudite masive în economia americană Arabia Saudită s-a angajat să investească în total 600 de miliarde de dolari în Statele Unite, potrivit Casei Albe. Printre proiectele incluse se numără livrarea de turbine de gaz și soluții energetice de 14,2 miliarde de dolari produse de General Electric, precum și achiziția de avioane de pasageri Boeing 737-8 în valoare de 4,8 miliarde de dolari.

Rusia, indiferentă la sancțiunile UE, SUA (sursa: TASS)
Internațional

Kremlinul dă cu tifla amenințărilor cu sancțiuni din partea UE și SUA: Suntem obișnuiți

Rusia, indiferentă la sancțiunile UE, SUA. Rusia a respins apelurile internaționale pentru un armistițiu de 30 de zile în Ucraina, calificând drept „presiuni” și „amenințări” solicitările venite din partea liderilor occidentali. Rusia, indiferentă la sancțiunile UE, SUA Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat la televiziunea de stat că Moscova nu se lasă intimidată și că este deja obișnuită cu sancțiunile. Citește și: S-au decis să vină la vot circa 10,5 milioane alegători - sondaj. De câți are nevoie Nicușor Dan „Ne gândim deja la ce vom face după impunerea acestor sancțiuni, cum vom minimiza consecințele. Încercarea de a ne speria este zadarnică”, a transmis Peskov. Trump și liderii europeni avertizează cu noi sancțiuni Președintele american Donald Trump, alături de mai mulți lideri europeni, a amenințat cu o nouă rundă de sancțiuni în cazul refuzului Rusiei de a accepta armistițiul propus. Printre cei mai vocali s-a numărat noul cancelar german Friedrich Merz, care a transmis un mesaj ferm Kremlinului. „În lipsa unei reacții pozitive, va urma o înăsprire masivă a sancțiunilor, iar sprijinul pentru Ucraina va continua – politic, financiar și militar”, a declarat Merz într-un interviu pentru Bild. Propunere de armistițiu complet, lansată de la Kiev Cancelarul Merz, alături de președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și omologul polonez Donald Tusk, s-au aflat sâmbătă la Kiev, unde au înaintat Moscovei o propunere de armistițiu complet și necondiționat pentru o perioadă de 30 de zile, începând de luni. Cu toate acestea, Rusia a formulat anterior condiții pentru orice pauză în ostilități, printre care se numără oprirea livrărilor de arme occidentale către Ucraina. Sancțiuni în serie, dar economia rusă rămâne rezistentă Uniunea Europeană și Statele Unite au impus deja mai multe serii de sancțiuni economice Rusiei, cu scopul de a-i limita capacitatea de a susține războiul. Aceste măsuri includ restricții privind accesul la tehnologie și piețele financiare occidentale. Totuși, analiștii remarcă o reziliență economică neașteptată. Rusia, ca exportator major de materii prime, continuă să încaseze miliarde de dolari din vânzările de petrol și gaze, venituri care îi permit să-și alimenteze în continuare economia de război.

SUA și China, la masa negocierilor (sursa: scmp.com)
Internațional

SUA și China s-au așezat la masa negocierilor: taxele vamale, discutate la nivel înalt la Geneva

SUA și China, la masa negocierilor. Negocierile economice dintre Statele Unite și China au fost reluate sâmbătă, la Geneva, marcând cel mai înalt nivel de dialog bilateral de la începutul războiului comercial declanșat de Donald Trump. Scopul principal: detensionarea relațiilor dintre cele mai mari două economii ale lumii, într-un moment în care presiunile financiare globale cresc. SUA și China, la masa negocierilor Pentru a sublinia importanța întâlnirii, ambele părți au trimis oficiali de rang înalt. Citește și: S-au decis să vină la vot circa 10,5 milioane alegători - sondaj. De câți are nevoie Nicușor Dan De partea SUA, Scott Bessent, secretar al Trezoreriei SUA și Jamieson Greer, reprezentant comercial american De partea Chinei, va fi prezent vicepremierul He Lifeng. Potrivit televiziunii publice chineze CCTV, discuțiile au început sâmbătă dimineață pe malul lacului Leman, într-o locație discretă, aproape de Parc des Eaux-Vives. Negocierile sunt programate să continue până duminică. Discreție maximă și așteptări nedezvăluite În jurul orei 09:30 (ora locală), delegația americană formată din aproximativ zece persoane a fost văzută intrând în Hotelul Intercontinental din Geneva. Întrebat de jurnaliști despre obiectivele negocierii, Scott Bessent a refuzat să comenteze, evitând presa și urcând într-un SUV blindat. Trump propune relaxarea tarifelor vamale Cu o zi înainte de întâlnire, președintele Donald Trump a lăsat să se înțeleagă că este dispus să reducă la 80% tarifele vamale punitive pe care chiar el le-a impus produselor chinezești. Declarația a fost transmisă de secretarul american al comerțului, Howard Lutnick, în cadrul unui interviu pentru Fox News. „Președintele ar vrea să rezolve problema cu China. A spus clar că dorește o calmare a situației”, a afirmat Lutnick. Tarifele, armă politică în administrația Trump Chiar și cu o eventuală reducere, tarifele rămân ridicate. Începând cu revenirea sa la Casa Albă, în ianuarie, Trump a crescut suprataxele până la 145% pentru mărfurile chinezești, peste nivelurile deja existente. Măsura a fost folosită ca instrument de presiune politică și economică împotriva Beijingului. Răspunsul Chinei: „Vom riposta până la capăt” Beijingul a reacționat ferm, promițând că va combate suprataxele impuse de Washington. China a răspuns cu o suprataxare de 125% asupra produselor americane, accentuând astfel conflictul comercial care a tensionat piețele globale în ultimii ani.

SUA, UE, front comun contra Rusiei (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Front comun UE-SUA împotriva lui Putin: armistițiu necondiționat de 30 de zile sau sancțiuni dure

SUA, UE, front comun contra Rusiei. Noul cancelar federal al Germaniei, Friedrich Merz, a transmis un mesaj ferm Kremlinului: dacă Rusia refuză armistițiul de 30 de zile propus de europeni și de SUA în războiul din Ucraina, va urma o „înăsprire masivă a sancțiunilor”. SUA, UE, front comun contra Rusiei Într-un interviu acordat cotidianului Bild, Merz a precizat că, în lipsa unui răspuns din partea Moscovei, sprijinul acordat Ucrainei va continua, inclusiv pe plan politic, financiar și militar. Citește și: Ponta: „M-am gândit cum va fi președinte Simion și nu vreau să fie cu mâna mea” Sâmbătă, Friedrich Merz se află în capitala Ucrainei, Kiev, alături de liderii Franței, Marii Britanii și Poloniei. Vizita este menită să întărească sprijinul internațional pentru Ucraina și să exercite presiune diplomatică asupra Rusiei. Merz: „Mingea e în terenul lui Putin” Cancelarul a declarat că Berlinul este aliniat cu guvernul american și cu președintele Donald Trump, în cererea unui armistițiu de 30 de zile. Acest armistițiu ar crea cadrul necesar pentru pregătirea negocierilor de pace. „Mingea este acum în terenul lui Putin. Putin trebuie să răspundă la această ofertă”, a subliniat Merz. Washingtonul își pierde răbdarea cu Moscova Friedrich Merz a adăugat că președintele american „își pierde în mod clar răbdarea cu Putin”, sugerând că presiunea internațională asupra Kremlinului este în creștere. Întrebat dacă ar accepta o discuție directă cu Vladimir Putin, cancelarul german nu a exclus această posibilitate. „Dacă se va dovedi necesar și dacă poate contribui la încheierea războiului, sunt deschis pentru multe lucruri”, a declarat Merz. Totuși, a precizat că prioritatea imediată este obținerea unui armistițiu în urma acestui weekend.

Simion vede obligativitatea vizelor ca avertisment (sursa: X/Jack Poso)
Eveniment

VIDEO George Simion îi mulțumește lui Trump pentru că păstrează vizele pentru români

Simion vede obligativitatea vizelor ca avertisment. Într-un interviu acordat influentului susținător MAGA Jack Posobiec, liderul AUR, George Simion, a declarat că menținerea obligativității vizelor pentru români în Statele Unite este benefică. Simion consideră că mesajul transmis de autoritățile americane este „puternic și corect”. Simion vede obligativitatea vizelor ca avertisment „Mulțumim Homeland Security și Departamentului de Stat pentru că au transmis României un avertisment, un avertisment corect, că nu mai este o democrație și că nu mai poate face parte din Programul Visa Waiver”, a afirmat George Simion în timpul interviului. Citește și: Ponta: „M-am gândit cum va fi președinte Simion și nu vreau să fie cu mâna mea” Declarația poate fi urmărită la minutul 13:50. Între patriotism și retorică anti-guvernamentală Afirmația liderului AUR vine într-un context tensionat, în care România încearcă de ani de zile să elimine vizele pentru cetățenii care călătoresc în SUA. Programul Visa Waiver permite cetățenilor anumitor țări să călătorească în SUA fără viză, pentru sejururi scurte. România nu face încă parte din acest program, iar declarațiile lui Simion contravin poziției oficiale a autorităților române, care consideră includerea în program o prioritate diplomatică.

Noul Papă, cardinalul american Robert Prevost (sursa: Facebook/Vatican News)
Internațional

VIDEO Habemus Papam: noul Papă este cardinalul american Robert Francis Prevost

Noul Papă, cardinalul american Robert Prevost. Într-un moment istoric pentru Biserica Catolică, cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales joi drept noul Papă (VIDEO). Noul Papă, cardinalul american Robert Prevost Acesta a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, potrivit Vaticanului. Robert Prevost este primul papă de origine americană, o premieră notabilă în istoria Vaticanului. Citește și: Guvernul aprobă salarii de aproape 5.000 euro/lună, brut, la compania-căpușă CNI, deși abia mai are bani de pensii În vârstă de 69 de ani, noul Suveran Pontif s-a născut în Chicago și este cunoscut ca un apropiat colaborator al Papei Francisc. Discret și echilibrat, el are reputația de a fi un lider moderat, capabil să medieze opinii divergente în cadrul Curiei, guvernul central al Vaticanului. Potrivit agenției ANSA, noul Papă i-a salutat personal pe toți cardinalii care l-au ales și urmează să cineze împreună cu aceștia în cursul serii de joi. „I-a îmbrățișat pe toți”, a transmis Vaticanul. Preot al Ordinului Sf. Augustin Robert Francis Prevost s-a născut pe 14 septembrie 1955 în Chicago, Illinois, într-o familie cu rădăcini italiene, franceze și spaniole. A fost crescut în suburbia Dolton, unde a fost influențat de prezența frecventă a preoților în casa familiei sale, atrași de ospitalitatea mamei sale, Mildred Martínez. A urmat studiile liceale la un seminar minor al Ordinului Sfântului Augustin, absolvind în 1973. Ulterior, a obținut o diplomă de licență în matematică la Universitatea Villanova în 1977 și un master în teologie la Catholic Theological Union din Chicago. În 1982, a fost hirotonit preot în Ordinul Sfântului Augustin. Misionar în Peru, stat al cărei cetățenie a primit-o În 1985, Prevost a fost trimis în misiune în Peru, unde a servit ca cancelar al Prelaturii Teritoriale Chulucanas și a predat drept canonic la seminarul diecezan din Trujillo. A fost prefect de studii și a condus seminarul augustinian din Trujillo timp de un deceniu. În 1998, a fost ales provincial al augustinienilor din America de Nord, iar în 2001 a devenit superior general al Ordinului Sfântului Augustin, funcție pe care a deținut-o până în 2013. În 2014, Papa Francisc l-a numit administrator apostolic al Diecezei Chiclayo din Peru, iar în 2015 a fost consacrat episcop al aceleiași dieceze. În același an, a obținut cetățenia peruană. În 2023, a fost numit prefect al Dicasterului pentru Episcopi și președinte al Comisiei Pontificale pentru America Latină, poziții care l-au plasat în centrul procesului de selecție a episcopilor la nivel global. Preocupat de migranți și de săraci Noul Papă, Leon al XIV-lea, este cunoscut pentru umilința sa, abordarea pastorală și angajamentul față de comunitățile marginalizate. În timpul misiunii sale în Peru, a manifestat o preocupare deosebită pentru migranții venezueleni și pentru cei săraci. Este fluent în engleză, spaniolă, italiană, franceză și portugheză, ceea ce îi permite să comunice eficient cu diverse comunități catolice din întreaga lume. În calitate de Papă, Leon al XIV-lea se confruntă cu multiple provocări, inclusiv secularizarea crescândă, criza vocațiilor și necesitatea continuării reformelor inițiate de predecesorul său, în special în domeniul transparenței financiare și al combaterii abuzurilor. 

Spionaj american în Groenlanda, Danemarca reacționează (sursa: X/Lars Løkke Rasmussen)
Internațional

Danemarca avertizează SUA să nu deruleze operațiuni de spionaj în Groenlanda

Spionaj american în Groenlanda, Danemarca reacționează. Ministrul danez de externe, Lars Løkke Rasmussen, a anunțat că îl va convoca pe ambasadorul Statelor Unite în Danemarca, ca reacție la informațiile publicate de Wall Street Journal privind intenția Washingtonului de a intensifica activitățile de spionaj în Groenlanda. Mobilizarea serviciilor secrete americane Administrația Trump a declanșat o operațiune amplă de colectare de informații privind Groenlanda, implicând agențiile de informații americane în identificarea potențialilor susținători ai intereselor SUA în teritoriu. Citește și: BREAKING Nicușor Dan prezintă un sondaj care arată că Simion ar câștiga alegerile prezidențiale Potrivit Wall Street Journal, CIA, NSA și Defense Intelligence Agency au primit instrucțiuni să monitorizeze mișcarea pentru independența Groenlandei și să investigheze pozițiile acesteia față de exploatarea resurselor naturale de către SUA. Totodată, Washingtonul ar încerca să identifice persoane în Groenlanda și Danemarca care susțin interesele americane în regiune. Spionaj american în Groenlanda, Danemarca reacționează Aflat la Varșovia, unde a participat la reuniunea miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, Lars Rasmussen a calificat situația drept „foarte gravă”. „Acest articol ne îngrijorează foarte mult, pentru că prietenii nu se spionează între ei”, a declarat oficialul danez. „Nu pot ști dacă e adevărat, fiindcă este vorba despre un articol de presă. Dar nu pare să fi fost respins cu fermitate de cei care se exprimă public, ceea ce mă neliniștește”, a adăugat ministrul, afirmând că ambasadorul SUA va fi convocat la Ministerul de Externe „în speranța că informațiile pot fi dezmințite” și pentru a clarifica „poziția fermă a Danemarcei” în această privință. Avertizările lui Trump Donald Trump și-a exprimat public intențiile într-un discurs susținut în fața Congresului, în luna martie: „Avem nevoie de Groenlanda pentru securitatea noastră națională și chiar internațională”. Într-un interviu pentru NBC News, fostul președinte american a refuzat să excludă varianta unei acaparări prin forță: „Nu exclud nimic. Nu spun că o vom face, dar nu pot exclude. Avem cruntă nevoie de Groenlanda.” Interes geostrategic și economic Motivațiile din spatele interesului SUA nu sunt doar militare. Groenlanda dispune de importante zăcăminte de pământuri rare, esențiale pentru producția de vehicule electrice și turbine eoliene. De asemenea, insula are rezerve neexploatate de petrol și gaz natural, care sporesc atractivitatea sa în ochii Washingtonului. Groenlanda nu dorește o anexare americană Guvernul danez, alături de autoritățile din Groenlanda, a respins categoric orice tentativă de „cumpărare” sau anexare, reafirmând că teritoriul nu este de vânzare. Un sondaj recent arată că majoritatea covârșitoare a celor 57.000 de locuitori ai Groenlandei susțin ideea independenței față de Danemarca, însă resping categoric o eventuală anexare de către Statele Unite.

SUA oferă bani pentru deportare voluntară (sursa: Facebook/Department of Homeland Security)
Internațional

SUA îi plătesc pe migranți să plece singuri din țară: 1.000 de dolari de om

SUA oferă bani pentru deportare voluntară. Administrația Trump a anunțat, prin Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), că va oferi 1.000 de dolari și asistență pentru călătorie migranților care aleg să părăsească voluntar Statele Unite. SUA oferă bani pentru deportare voluntară Inițiativa de a oferi bani pentru autodeportare vizează reducerea costurilor legate de deportările forțate. Citește și: BREAKING Ciolacu și PSD ies de la guvernare și refuză să-l susțină pe Nicușor Dan Potrivit DHS, costul mediu pentru arestarea, detenția și deportarea unui migrant fără statut legal se ridică la aproximativ 17.000 de dolari. În acest context, încurajarea autodeportării este considerată o soluție mai eficientă și mai rentabilă pentru autoritățile americane. „Dacă vă aflați aici ilegal, autodeportarea este cea mai bună, mai sigură și mai rentabilă modalitate de a părăsi Statele Unite”, a declarat Kristi Noem, secretar pentru securitate internă. Numărul deportărilor, sub cel din mandatul Biden De la preluarea mandatului în ianuarie, administrația Trump a deportat 152.000 de persoane, potrivit DHS. Acest număr este sub nivelul înregistrat în aceeași perioadă din anul anterior, când administrația Biden deportase 195.000 de persoane între februarie și aprilie. În ciuda promisiunilor lui Donald Trump de a deporta milioane de migranți, datele arată că ritmul deportărilor a fost mai scăzut decât în timpul predecesorului său. Măsuri suplimentare: amenzi, închisori Pentru a încuraja plecarea voluntară, administrația a amenințat cu sancțiuni financiare și a folosit centre de detenție controversate, inclusiv Guantanamo Bay și locații din El Salvador. În martie, a fost lansată o aplicație numită CBP Home, destinată facilitării procesului de autodeportare. Aplicația este o variantă adaptată a fostei CBP One, utilizată anterior pentru gestionarea accesului legal în SUA în timpul administrației Biden. Migranții „buni” ar putea reveni legal în viitor Donald Trump a sugerat că persoanele care aleg să plece voluntar ar putea avea șansa de a reveni legal în SUA. „Dacă sunt buni, dacă îi vrem înapoi, vom lucra cu ei pentru a-i aduce înapoi cât mai repede posibil”, a declarat acesta. Totuși, DHS nu a oferit detalii concrete despre mecanismele prin care migranții eligibili ar putea reveni în mod legal în țară.

Nicușor Dan a câștigat alegerile în SUA și Canada Foto: Inquam/Alexandru Nicodim
Politică

Nicușor Dan a câștigat alegerile în SUA și Canada. Așa-zisul trumpist Simion, locul II în SUA

Nicușor Dan a câștigat alegerile în SUA și Canada, iar așa-zisul trumpist Simion s-a plasat pe locul II în aceste țări. Însă liderul AUR a câștigat la scoruri zdrobitoare în Europa de Vest, din Austria în Marea Britanie. Doar în Olanda, el nu a atins procentul de 50%: cu 11.859 de voturi a avut un procent de 46,28%. În această țară, Nicușor Dan a atras 11.240 de voturi, respectiv 43,86%.  Citește și: ANALIZĂ Prăbușirea coaliției PSD-PNL-UDMR după doar patru luni cu guvernul Ciolacu II Nicușor Dan a câștigat alegerile în SUA și Canada După ce s-a finalizat numărarea voturilor în aceste țări, rezultatele au fost: 1) Nicușor Dan, 48,86% din voturi în SUA, 45% în Canada, respectiv 6.341 de voturi și 3.707. 2) George Simion, 32,89% în SUA, 37,73% în canada, respectiv 4.269 voturi și 3.108. Crin Antonescu s-a plasat pe locul III. În Mexic, Nicușor Dan a obținut 45 de voturi, fiind plasat pe locul I. Simion a obținut cele mai multe voturi din Diaspora în Italia, peste 127.000, unde a câștigat cu un scor de peste 73%. Din Germania i-au venit peste 120.000 de voturi, adică peste 74% din voturile exprimate de românii din această țară. În Marea Britanie, pentru liderul AUR au votat ușor peste 99.000 de români, procentul său fiind de 64,88%. El a câștigat și în Spania și Irlanda.   

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră
OSZAR »