sâmbătă 24 mai
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: taxe

55 articole
Politică

Creșterea TVA nu este inevitabilă, explică doi economiști. Unul dintre ei, alături de Nicușor Dan

Creșterea TVA nu este inevitabilă, explică doi economiști, în mesaje separate pe rețelele sociale. Unul dintre ei, Bogdan Glăvan, a fost alături de Nicușor Dan într-o emisiune din campania electorală, altul este Claudiu Năsui, deputat USR. Citește și: Ce conține cererea lui Simion de anulare a alegerilor: susține că STS i-a furat 1,6 milioane de voturi Bogdan Glăvan nu oferă un set de soluții, dar scrie pe Facebook: „Poate că România va reuși să treacă de acest moment fără mărirea TVA. Ar fi formidabil”.  Creșterea TVA nu este inevitabilă, explică doi economiști „Statul plătește salarii și pensii din împrumuturi. Nu mai are bani pentru altceva! Și statul este nevoit să se împrumute la dobânzi foarte mari, ne-sus-te-na-bi-le. În acest an doar cheltuielile cu dobânzile riscă să ajungă la 2,7% din PIB! Mai mult decât cheltuielile militare. Păi cum să ajungem noi vreodată la deficit de 3%, dacă doar dobânzile reprezintă atât?! Orice om cu doi neuroni își dă seama că stăm călare pe o bombă. O bombă plantată de ultimele guverne, care au pompat bani ca să cumpere voturi - cea mai mare devalizare a finanțelor publice din istoria României, așa cum am spus adesea”, arată Glăvan.  „Să eviți creșterea marilor impozite, însă, mai ales când ești amenințat cu retrogradarea la junk, doar niște oameni tare deștepți pot reuși. Nu prea s-a întâmplat în istorie. Dar suntem datori să încercăm și să sperăm”, mai afirmă el.  De unde se poate tăia Însă deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, susține că se poate evita o creștere a taxelor. „Iată câteva cheltuieli din bugetul pe anul acesta pe care le-am contestat când a trecut bugetul prin parlament: 1) PNDL și alte programe pentru firme de partid: 16 miliarde 2) Subvenții și scheme de afaceri pe banii statului: 12 miliarde 3) Pensii speciale (fără pensii militare): 11 miliarde 4) Subvenții pentru partide: 814 milioane 5) Acoperirea găurilor negre din companiile de stat: 3 miliarde 6) Creșteri de capital la bănci de stat (CEC Bank și Exim Bank): 2.4 miliarde 7) Investiții (nu include armata și ce se face pe fonduri europene): 2.7 miliarde 8) 174 de academii, institute, oficii, stațiuni, agenții de cercetare: 2 miliarde 9) Vouchere de vacanță la stat: 1 miliard Și mai sunt multe altele. Nu am mai scris de puzderia de agenții apărute în ultimii ani”, a arătat Năsui. 

Creșterea TVA nu este inevitabilă, explică doi economiști Foto: Captură video
Investitorii străini sunt esențiali pentru România (sursa: Facebook/Camera de Comert si Industrie a Romaniei)
Economie

Firmele străine din România plătesc mult mai multe taxe la stat decât cele românești

Investitorii străini sunt esențiali pentru România. Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a tras un semnal de alarmă privind importanța capitalului străin în economia românească. Declarațiile au fost făcute marți, în cadrul unei dezbateri electorale pe teme economice, organizate la sediul CCIR. Investitorii străini sunt esențiali pentru România „Dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina la propriu și la figurat”, a spus Daraban. Citește și: CURS, controlat de soțul unei deputate PSD, prezintă un sondaj în care Simion conduce cu 4% Mihai Daraban a subliniat că aportul investitorilor străini este crucial, nu doar în ceea ce privește cifra de afaceri, ci și în susținerea bugetului prin taxe și contribuții. Deși numărul firmelor cu capital 100% românesc este de 29,5 ori mai mare decât cel al firmelor cu capital străin, diferențele în ceea ce privește contribuțiile economice nu sunt la fel de disproporționate. Daraban a dat cifre comparative: Firme 100% românești: 813.711 companii Firme cu capital 100% străin: 27.594 companii Cifra de afaceri: 254 miliarde euro (români) vs. 143 miliarde euro (străini) Taxe pe muncă: 31,8 miliarde euro (români) vs. 19,67 miliarde euro (străini) Diferențele se reduc și la nivelul altor taxe Potrivit datelor prezentate de CCIR, diferențele dintre firmele românești și cele străine sunt minime și în ceea ce privește alte taxe (altele decât cele pe muncă și pe profit): Taxe suplimentare: 3,76 miliarde euro plătite de firmele românești vs. 3,26 miliarde euro de firmele străine. Exemple de taxe analizate: impozite pe terenuri, impozite pe clădiri, alte taxe locale Numărul exportatorilor români este în scădere Președintele CCIR a atras atenția și asupra unei alte tendințe îngrijorătoare: scăderea numărului de exportatori autohtoni. Dacă în 2023 România avea 28.080 de exportatori, în 2024 numărul a scăzut la 26.979. Totodată, datele privind contribuția la export arată o prezență modestă a firmelor românești în clasamentele mari: Top 100 exportatori (50,7% din total): doar 3 firme românești Top 500 exportatori (74% din total): 72 firme românești Top 1.000 exportatori (83,7% din total): 209 firme românești Deficitul comercial al României se adâncește Mihai Daraban a evidențiat și evoluția negativă a balanței comerciale a României, cu un deficit care a ajuns la 33,4 miliarde euro: Importuri 2023: 122 miliarde euro Importuri 2024: 126 miliarde euro Această evoluție accentuează vulnerabilitatea economică a țării în lipsa unui capital stabil și a unui sector de export solid. Capitalul străin susține stabilitatea economică În încheiere, Mihai Daraban a subliniat că rolul capitalului străin trebuie înțeles ca un factor-cheie al macrostabilității economice a României. Declarația a fost făcută în contextul unei dezbateri electorale la care au fost invitați George Simion și Nicușor Dan – însă doar liderul AUR a confirmat participarea.  

Apple scumpește noua gamă de iPhone (sursa: Pexels/Irina Iriser)
Eveniment

Apple ia în calcul scumpirea viitoarei game iPhone, dar evită asocierea cu taxele vamale

Apple scumpește noua gamă de iPhone. Compania Apple analizează posibilitatea majorării prețurilor pentru gama de iPhone-uri care urmează să fie lansată în toamna acestui an, potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal. Apple scumpește noua gamă de iPhone Conform prognozelor firmei Rosenblatt Securities, prețul modelului de bază iPhone 16, lansat la 799 dolari, ar putea ajunge la 1.142 dolari în SUA, din cauza taxelor vamale și a costurilor logistice în creștere. Citește și: VIDEO George Simion, filmat când sare peste rând la controlul pașapoartelor, pe Otopeni. Liderul AUR s-a dus mai întâi la un ghișeu închis, unde a bătut în geam Totuși, gigantul tech dorește să evite orice asociere publică între creșterea de prețuri și taxele vamale impuse importurilor din China. Înaintea deschiderii Bursei de la New York, luni, acțiunile Apple au crescut cu 7%, pe fondul anunțului privind suspendarea temporară – timp de 90 de zile – a unei părți dintre taxele vamale reciproce impuse de SUA și China. Însă importurile de produse din China sunt încă supuse unei taxe vamale de 30% în Statele Unite. Apple, între SUA și China în războiul comercial Apple este una dintre cele mai afectate companii de tensiunile comerciale dintre Washington și Beijing. Războiul tarifar s-a intensificat în ultimele luni, în special după decizia președintelui Donald Trump de a impune noi taxe vamale asupra produselor fabricate în China, inclusiv cele asamblate pentru Apple. Compania nu a emis încă un comentariu oficial în legătură cu informațiile publicate de WSJ. Majorarea prețurilor, o strategie de compensare a pierderilor Potrivit analiștilor, o posibilă scumpire a iPhone-urilor ar ajuta Apple să compenseze costurile suplimentare provocate de taxele vamale, care au afectat lanțurile globale de aprovizionare. Aceste presiuni au determinat compania să relocheze o parte din producție în India. Apple estimează că doar în trimestrul al doilea din 2025, impactul taxelor vamale va fi de aproximativ 900 de milioane de dolari. Ca răspuns, compania intenționează să aducă din India majoritatea iPhone-urilor destinate pieței americane.

Trump amenință păpușile Barbie cu scumpiri (sursa: Facebook/Barbie)
Internațional

Trump reduce taxele pentru Rolls-Royce, dar amenință păpușile Barbie cu tarife uriașe

Trump amenință păpușile Barbie cu scumpiri. Deși Donald Trump promovează ideea de sacrificiu personal, sugerând că americanii ar trebui să cumpere mai puține păpuși Barbie, administrația sa a negociat un acord comercial cu Marea Britanie care favorizează importul de mașini de lux. Printre beneficiarii direcți se numără branduri exclusiviste precum Rolls-Royce, Bentley și Jaguar. Trump amenință păpușile Barbie cu scumpiri Trump a anunțat joi că noul cadru de discuții comerciale cu Regatul Unit include scăderea tarifelor vamale la automobilele de lux britanice. Citește și: S-au decis să vină la vot circa 10,5 milioane alegători - sondaj. De câți are nevoie Nicușor Dan Astfel, primele 100.000 de vehicule importate anual în SUA vor fi taxate cu doar 10%, în loc de 25%. Mașinile suplimentare vor rămâne supuse tarifului standard de 25%. „Am redus taxa de la 25% la 10% pentru Rolls-Royce, pentru că astfel de mașini nu se vor produce niciodată aici. Nici nu le-aș cere asta. Sunt mașini speciale, în număr limitat”, a declarat Trump în Biroul Oval. În același discurs, Trump a lansat un atac dur la adresa companiei Mattel, producătoarea jucăriilor Barbie și Hot Wheels. Supărat că CEO-ul companiei, Ynon Kreiz, a declarat că jucăriile nu pot fi produse în SUA fără a deveni prea scumpe pentru consumatori, Trump a replicat: „Vom pune un tarif de 100% pe jucăriile lor și nu vor mai vinde niciuna în Statele Unite, care este piața lor principală”. Reacția vine după ce Mattel a avertizat că astfel de tarife ar duce la creșterea prețurilor jucăriilor pentru consumatorii americani, afectând în mod direct familiile care își fac stocurile pentru sezonul cadourilor încă din vară. Mașini pentru elite, în timp ce bunurile de consum rămân taxate Potrivit S&P Global Mobility, Marea Britanie a exportat aproximativ 90.000 de vehicule către SUA anul trecut, ceea ce o plasează pe locul șase în topul surselor de import auto. Acestea reprezintă doar 1% din totalul mașinilor importate, însă valoarea lor cumulată a fost de 12,3 miliarde de dolari – ceea ce înseamnă un preț mediu de peste 135.000 de dolari pe vehicul. Trump a subliniat că branduri precum Bentley și Jaguar nu sunt producători de masă, ci fabrică un număr restrâns de mașini de lux, artizanale, „făcute de mână în aceleași locuri de zeci de ani”. Alte mărci britanice care ar putea beneficia de aceste tarife reduse sunt Land Rover, Aston Martin și Mini. Cu toate acestea, măsura nu aduce nicio reducere pentru bunurile de consum de largă folosință. Economistul Justin Wolfers de la Universitatea Michigan a scris pe X: „Deși din prima zi s-a pus accent pe reducerea prețurilor pentru americanii de rând, administrația a redus prețurile la Rolls Royce, Bentley, Jaguar, Aston Martin, Range Rover și Mini”. Wolfers a punctat faptul că niciun alt produs de consum nu a beneficiat de astfel de excepții în cadrul acordului comercial SUA-Marea Britanie. Critici din partea susținătorilor lui Trump Ken Griffin, miliardar și susținător al lui Trump în alegerile din 2024, a declarat pentru CNBC că „tarifele sunt o taxă regresivă dureroasă” care lovește cel mai puternic în buzunarul americanilor obișnuiți. Într-un interviu pentru Politico, Griffin a avertizat că astfel de politici „deschid ușa capitalismului de cumetrie”, în care guvernul decide cine câștigă și cine pierde. „Credeam că acest proces va dura ani. Este înfricoșător să-l vezi desfășurându-se în doar câteva săptămâni”, a concluzionat Griffin.

Trump relaxează taxele pentru industria auto (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump taie iar din tarife: le scade, temporar, pe cele pentru companiile auto care importă piese

Trump relaxează taxele pentru industria auto. Președintele american Donald Trump a semnat un decret care reduce temporar impactul taxelor vamale pentru producătorii auto ce fabrică în SUA cu piese din import. Măsura vine în sprijinul companiilor afectate de tarifele impuse la începutul lunii aprilie. Trump relaxează taxele pentru industria auto Donald Trump a anunțat marți semnarea unui decret care relaxează, pe termen scurt, regimul fiscal pentru producătorii auto din Statele Unite. Citește și: EXCLUSIV Declarația la Securitate a lui Crin Antonescu exista la CNSAS din 2005, dar a fost "omisă" în 2009, când Antonescu a candidat la prezidențiale În special, măsura vizează evitarea unei duble impozitări asupra pieselor importate, într-un context economic tensionat. 100 de zile de mandat și un miting la Detroit Decizia a fost făcută publică înaintea unui miting organizat în Warren, lângă Detroit, chiar în ziua în care președintele marca primele 100 de zile de mandat. „Vrem doar să-i ajutăm în această perioadă de tranziție. Pe termen scurt. Dacă nu au putut obține piese de schimb, nu vrem să-i penalizăm”, a declarat Trump înainte de plecarea spre Michigan. Taxele vamale de 25% afectează producătorii locali De la 3 aprilie, toate vehiculele importate în Statele Unite sunt supuse unei taxe vamale de 25%. Paradoxal, tocmai producătorii americani sunt printre cei mai afectați, deoarece operează fabrici în Mexic și Canada. Deși cele două țări sunt incluse în acorduri de liber schimb cu SUA, acestea nu au fost scutite de măsurile comerciale impuse de Trump în cadrul războiului său economic global.  

Curg avertismentele că, după alegeri, contribuabilii vor deconta dezastrul din finanțele publice Foto: Facebook
Eveniment

Curg avertismentele că, după alegeri, contribuabilii vor deconta dezastrul din finanțele publice

Curg avertismentele că, după alegeri, contribuabilii vor deconta dezastrul din finanțele publice: „România va avea o curbă de sacrificiu, nu peste mult timp”, a spus președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. Citește și: Avocatul lui Lasconi: consilier PNL, mason, condamnat penal în primă instanță. El își bătea joc grobian de șefa USR, în 2024 Dar acesta nu este singurul avertisment. De mai multe zile, diferite publicații - unele fiind apropiate PSD-PNL - scriu că, de la 1 iunie, vor crește taxele și impozitele, în condițiile în care, de fapt, Guvernul nu a tăiat cheltuielile cu salariile, ci, dimpotrivă, acestea au crescut. Curg avertismentele: contribuabilii vor deconta dezastrul din finanțele publice „La noi nu a existat suficientă cugetare, nu a existat înțelepciune, nici măcar nu s-a învățat din erori. Pentru că noi am repetat din erorile din deceniul precedent în acest deceniu. Există poate această logică, forțăm nota acum, pentru că trebuie să facem investiții, după care intrăm într-o curbă de sacrificiu și asta o spun ca să nu mai folosesc eufemisem sau cum sunt folosite anumite exprimări de către oficiali guvernamentali. România va avea o curbă de sacrificiu, nu peste mult timp. Îmi pare rău că spun așa ceva", a spus Dăianu la emisiunea Proiect de țară: România, la Prima News, citat de Profit.  „România nu a intrat în încetare de plăți nici în 2008, a beneficiat de acel pachet de asistență în 2009 din partea FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene, România nu va intra în încetare de plăți, dar România nu are cum să evite curba de sacrificiu. Curba de sacrificiu, dacă vom adopta măsurile care sunt necesare pentru a transmite un semnal că nu rămânem iar cocoțați cu deficitul bugetar. (Dacă nu, n.r.) putem să contemplăm și o diminuare a ratingului de țară. Dar România nu va intra în încetare de plăți", a mai afirmat președintele Consiliului Fiscal, care a fost ministru de Finanțe și europarlamentar PNL.  România a avut trei așa-zise „cirbe de sacrificiu”: în ianuarie 1931, septembrie 1932, februarie 1933 cu tăieri succesive de salariu, între 10 şi 30%, dar şi creşteri ale taxelor şi impozitelor. „Intr-o incercare disperata de a face economii, la 1 ianuarie 1931 a fost introdusa prima «curba de sacrificiu».  Salariile au fost diminuate cu o cota cuprinsa intre 10% si 23%. S-a sistat acordarea de sporuri, iar avansarile in functie nu mai atrageau dupa sine cresterea veniturilor”, explica jurnalistul Dan Popa pe blogul său. 

China cere SUA anularea taxelor vamale (sursa: kremlin.ru)
Internațional

China îi cere lui Trump să anuleze "complet" tarifele reciproce ca să-și repare greșeala

China cere SUA anularea taxelor vamale. China a îndemnat Statele Unite să „anuleze complet” taxele vamale impuse reciproc, după ce Washingtonul a decis vineri să scutească anumite produse high-tech de noile suprataxe. China cere SUA anularea taxelor vamale Într-o declarație oficială, un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului din China a transmis: Citește și: Șoferi, mare atenție: au apărut sute de radare fixe, amenda e trimisă prin poștă, autoturismul nu mai e oprit de polițiști „Îndemnăm Statele Unite să facă un pas mare pentru a-și corecta greșelile, să anuleze complet practica proastă a taxelor reciproce și să revină pe calea corectă a respectului reciproc.” Reacția ministrului vine în contextul unui conflict comercial în desfășurare care continuă să genereze incertitudine pe piețele internaționale. SUA renunță parțial la noile taxe Vineri, autoritățile americane au făcut un pas înapoi, anunțând eliminarea temporară a tarifelor suplimentare pentru o serie de produse electronice precum smartphone-uri, laptopuri și alte bunuri high-tech importate din China. Potrivit unei note publicate de Serviciul Vamal al SUA, scutirile se aplică în special produselor importate de mari companii americane, cum ar fi Apple, care produce majoritatea iPhone-urilor în China. „Un pas mic” pentru China Ministerul Comerțului din China a calificat decizia americană drept „un pas mic” și a declarat că analizează în prezent impactul acestei modificări asupra economiei chineze și a relațiilor comerciale bilaterale. Ca reacție la măsurile impuse de SUA, China a anunțat vineri majorarea tarifelor pentru toate produsele americane la un nivel de până la 125%. Noile taxe au intrat în vigoare sâmbătă și afectează o gamă largă de importuri din Statele Unite, accentuând tensiunile din cadrul războiului comercial.

UE introduce taxe pentru produse americane (sursa: Facebook/European Commission)
Internațional

UE i-a răspuns lui Trump cu tarife pe mai multe mărfuri americane, de la motociclete până la migdale

UE introduce taxe pentru produse americane. Uniunea Europeană a adoptat primele măsuri de represalii comerciale față de tarifele vamale impuse de președintele american Donald Trump, vizând o serie de produse americane, printre care motocicletele, carnea de pasăre și soia, a anunțat Comisia Europeană. Bruxelles-ul consideră tarifele americane nejustificate Executivul comunitar a transmis că tarifele impuse de SUA sunt „nejustificate și dăunătoare”, provocând pierderi economice ambelor părți și afectând comerțul global. Citește și: Atac șocant al lui Lasconi la Nicușor Dan: „Nu-i poate spune «Te iubesc» propriei sale fiice” „UE și-a exprimat clar dorința de a ajunge la un acord echilibrat și reciproc avantajos cu Statele Unite”, a precizat Comisia Europeană. UE introduce taxe pentru produse americane În urma unui vot al celor 27 de state membre, UE va aplica tarife suplimentare de până la 25% pentru produse americane estimate la peste 20 de miliarde de euro. Pe lista vizată se află: produse agricole: soia, carne de pasăre, orez, fructe produse industriale: lemn, produse plastice, echipamente electronice bunuri de consum: motociclete, produse cosmetice În urma unor negocieri interne, bourbon-ul american a fost exceptat de la măsurile europene, după ce Italia și Franța, mari exportatoare de vin, au avertizat că Washingtonul ar putea riposta cu tarife de până la 200% pentru băuturile spirtoase europene. Tarifele vizează strategic statele republicane Strategia Bruxelles-ului a fost construită pentru a afecta economic statele americane dominate de Partidul Republican, formațiunea politică a lui Donald Trump. Astfel se mizează pe o presiune internă în SUA care să încurajeze renegocierea tarifelor. Măsurile intră în vigoare în mai și decembrie Majoritatea tarifelor europene vor fi aplicate începând cu mijlocul lunii mai, în timp ce altele – precum cele pentru migdalele americane – vor intra în vigoare abia în decembrie. Comisia Europeană urmează să anunțe săptămâna viitoare măsurile de răspuns la tarifele americane aplicate automobilelor și altor produse europene.

Taxele SUA pot încetini economia globală (sursa: Банк России)
Economie

Banca Centrală a Rusiei avertizează: taxele SUA ar putea încetini economia globală

Taxele SUA pot încetini economia globală. Creșterea taxelor vamale impuse de SUA, alături de măsurile de retorsiune adoptate de alte state, ar putea duce la încetinirea economiei mondiale și la o inflație accelerată, potrivit unui raport publicat miercuri de Banca Centrală a Rusiei, citat de Tass. Taxele SUA pot încetini economia globală Administrația Trump urmează să anunțe tarife reciproce împotriva țărilor care taxează produsele americane. Citește și: Luau pensia specială și apoi erau buni de luptă în Congo: 466 de pensionari militari, mercenari pentru Potra Această măsură vine după introducerea de tarife vamale asupra importurilor din Mexic, China și Canada, inclusiv asupra produselor din oțel și aluminiu. Banca Centrală a Rusiei avertizează că aceste politici comerciale agresive amplifică riscurile economice globale și pun presiune asupra cererii internaționale De asemenea, pot duce la scăderi ale cotațiilor țițeiului față de estimările anterioare „Riscul ca prețul petrolului să fie mai mic decât prognozele din februarie este în creștere”, precizează instituția rusă. Presiuni inflaționiste interne atenuate, dar persistente Pe plan intern, oficialii Băncii Centrale semnalează că presiunile inflaționiste s-au temperat, în special datorită cererii internă mai scăzută și aprecierii rublei în raport cu dolarul Cu toate acestea, inflația rămâne ridicată și instabilă. Rubla s-a apreciat cu 25% în 2024 În primele luni ale anului, rubla s-a întărit cu aproximativ 25% față de dolar, tendință atribuită de economiști detensionării relațiilor Rusia-SUA. De asemenea, tendința este datorată creșterii atractivității activelor rusești Pe 21 martie, Banca Rusiei a menținut rata de politică monetară la 21%, cel mai înalt nivel din anii 2000. Instituția avertizează că: „Dacă tendințele dezinflaționiste nu vor asigura revenirea la ținta de inflație, vor fi luate în calcul noi creșteri ale dobânzii.” Ținta oficială de inflație este 4%, iar atingerea acestui obiectiv este așteptată în 2026. Economia Rusiei, în scădere în 2025 PIB-ul Rusiei este prognozat să scadă cu 1% - 2% în 2025, după o creștere de 4,1% în 2024, conform estimărilor Băncii Centrale. În schimb, Guvernul rus mizează în 2024 pe un avans de 2,5%. Inflația rămâne peste 10%, în ciuda dobânzilor ridicate Rata inflației a înregistrat o scădere ușoară, dar rămâne peste 10%. Această inflație ridicată este alimentată de cheltuielile guvernamentale mari, pe fondul războiului din Ucraina, programe sociale expansive, deficitul de forță de muncă, care duce la creșteri salariale și incapacitatea producției de a susține cererea internă în creștere.  

Avalanșă de noi biruri, în timp ce Guvernul nu taie nici o cheltuială Foto: Inquam/Octav Ganea
Economie

Avalanșă de noi biruri, în timp ce Guvernul nu taie nici o cheltuială

Urmează o avalanșă de noi biruri, în timp ce Guvernul nu taie nici o cheltuială: cresc taxele pe case și mașini, se elimină facilitatea fiscală prin care 300 de lei din salariul minim erau scutiţi de taxe. Antena 3 îl citează pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care spune că impactul noilor măsuri fiscale ar trebui să fie de 1,1% din PIB, respectiv 23 de miliarde de lei.  Însă, până acum, guvernul Ciolacu II nu a tăiat nici o cheltuială majoră. În ianuarie 2025, cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat din nou, raportat la cheltuielile din ianuarie 2024, arată datele prezentate de ministerul de Finanțe. Față de ianuarie 2024, în ianuarie 2025 așa numitele „cheltuieli de personal” - salariile bugetarilor - au crescut cu 18,6%. Mai rău, dacă în ianuarie 2024 aceste cheltuieli erau la un nivel de 21,4% din totalul cheltuielilor bugetare, acum au ajuns la 24,3%.  Citește și: Claudia Postelnicescu: USR, „deal” cu PNL pentru a-l ajuta pe Antonescu și a intra la guvernare Avalanșă de noi biruri, în timp ce Guvernul nu taie nici o cheltuială Cum vrea să colecteze Guvernul noi bani, pentru statul român: casele vor fi impozitate în funcție de zonă și de valoarea „reală”, cu ajutorul unei grile notariale actualizate vor fi suprataxate mașinile care poluează deducerea de 300 de lei din salariul minim amenzile vor putea fi plătite pe loc, prin cod QR Noile măsuri ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026.  „Ce este cert în ceea ce privește reforma fiscală este că trebuie să avem un impact bugetar de 1,1% din PIB. Asta înseamnă că 23 de miliarde de lei trebuie să fie generate de măsurile fiscale”, a susținut Marcel Boloș. El a mai arătat că taxa pentru mașinile vechi ar putea ajunge la 2-3.000 de lei, anual. 

Taxele lui Trump afectează Wall Street (sursa: Facebook/New York Stock Exchange)
Internațional

Trump a prăbușit piețele bursiere americane cu amenințarea tarifelor pentru China, Mexic și Canada

Taxele lui Trump afectează Wall Street. Anunțul președintelui Donald Trump privind noile taxe vamale a afectat semnificativ încrederea investitorilor, conducând la scăderi drastice pe Wall Street. Taxele lui Trump afectează Wall Street Luni, temerile legate de o posibilă recesiune în SUA au dus la pierderi de 4.000 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, indicele Standard and Poor’s 500 înregistrând cel mai sever declin din ultima lună, potrivit CNN. Citește și: Protejatul lui Burduja, "somație" pentru DeFapt.ro: trezorierul PNL Sector 1, Daniel Cateliu, ne cere să ștergem articolul care arată că este asociat în două firme cu șefa POT Deciziile administrației Trump au generat neliniște în mediul de afaceri, în special din cauza tarifelor vamale impuse unor parteneri economici cheie, precum Canada, Mexic și China. Măsurile au crescut volatilitatea piețelor și au determinat companiile să-și reevalueze strategiile de dezvoltare. „Vedem clar schimbarea încrederii investitorilor. Ceea ce a funcționat în trecut nu mai funcționează acum”, a declarat Ayako Yoshioka, analist la Wealth Enhancement. Scăderi record ale principalilor indici bursieri Luni, bursa de pe Wall Street a suferit una dintre cele mai dificile zile ale anului. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2,08%, atingând 41.911,71 puncte, cel mai mare declin anual. Nasdaq Composite a înregistrat o scădere de 4%, cel mai sever recul zilnic din septembrie 2022. Standard and Poor’s 500 a pierdut 8,6% față de recordul din 19 februarie, ceea ce a dus la o ștergere de 4.000 miliarde de dolari din capitalizarea totală. Nasdaq, dominat de companiile din sectorul tehnologic, a scăzut cu 10% față de nivelul maxim din decembrie. Impactul asupra marilor companii Noile politici comerciale au determinat consiliile de administrație ale marilor corporații să-și regândească planurile de viitor. Peter Orszag, director general al Lazard, avertizează că incertitudinea legată de taxele impuse Europei ar putea afecta grav perspectivele economice ale SUA și activitatea de fuziuni și achiziții. „Tensiunile cu China erau previzibile, însă măsurile împotriva Canadei, Mexicului și Europei creează confuzie. Dacă situația nu se clarifică într-o lună, impactul asupra economiei americane ar putea fi sever”, a precizat Orszag. Gigantii tehnologici, printre cei mai afectați Sectorul tehnologic a resimțit puternic volatilitatea pieței, cu pierderi semnificative pentru marile companii. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus Apple și Nvidia au scăzut cu aproximativ 5% fiecare. Tesla a înregistrat o prăbușire de 15%, pierzând 125 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră. În contextul acestor fluctuații, investitorii așteaptă cu nerăbdare clarificări privind politicile comerciale ale SUA, în speranța unei stabilizări a piețelor financiare.

Camioanele de tonaj greu, taxe locale (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Iașiul introduce taxe pentru camioanele de tonaj greu

Camioanele de tonaj greu, taxe locale. Primăria Iași va introduce tarife pentru vehiculele de tonaj greu care tranzitează drumurile naționale din municipiu, vizând camioanele între 3,5 și peste 40 de tone. Camioanele de tonaj greu, taxe locale Proiectul de hotărâre este deja întocmit și ar putea fi aprobat de Consiliul Local la finalul lunii februarie. Citește și: Minciună a Ministerului de Externe, care a anunțat un „schimb de opinii concentrat” între Hurezeanu și ambasadorul Grenell Noile taxe, aplicabile pe DN24 și DN28, vor putea fi achitate pentru o săptămână, o lună sau un an, spre deosebire de cele pentru drumurile locale, unde există și opțiunea de plată zilnică. Scopul principal al măsurii este de a reduce traficul greu prin oraș și de a îmbunătăți siguranța și infrastructura rutieră. Continuarea, în Ziarul de Iași

Trump impune taxe vamale, UE ripostează (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump impune taxe vamale, UE ripostează

Trump impune taxe vamale, UE ripostează. Uniunea Europeană și-a exprimat regretul față de decizia Statelor Unite de a crește taxele vamale pentru produsele din Canada, Mexic și China. Comisia Europeană a catalogat această măsură drept "dăunătoare pentru toate părțile", subliniind impactul negativ asupra economiei globale. În același timp, președintele Trump recunoaște un impact negativ al acestor taxe asupra economiei americane, însă „sacrificiul va merita”. Trump impune taxe vamale, UE ripostează Potrivit Financial Post, Comisia Europeană a criticat decizia administrației Trump, subliniind că tarifele vamale provoacă perturbări economice inutile și alimentează inflația. Citește și: ANALIZĂ Călin Georgescu, legături strânse cu membri ai rețelei Caraman de spionaj ceaușist anti-NATO. SIE continuă să păstreze tăcerea pe acest subiect UE insistă asupra faptului că piețele deschise și respectarea regulilor comerciale internaționale sunt esențiale pentru o economie globală stabilă și prosperă. Deși Donald Trump a exprimat în repetate rânduri intenția de a impune tarife și asupra produselor europene, Comisia Europeană a precizat că, în prezent, nu există informații despre taxe suplimentare aplicate importurilor din UE. În același timp, UE a avertizat că nu va ezita să ia măsuri de retaliere în cazul în care va fi vizată de tarife „nedrepte”. Taxe pentru Canada, Mexic și China Sâmbătă, președintele american Donald Trump și-a respectat promisiunea de a impune noi taxe vamale asupra importurilor din Canada, Mexic și China. Noile tarife sunt de 25% taxe vamale pentru produse din Canada și Mexic. De asemenea tarifele deja existente pentru produsele din China sunt majorate cu 10% Cei trei dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA reprezintă împreună peste 40% din importurile americane. Trump admite un "sacrificiu necesar" Într-un mesaj postat pe Truth Social, Donald Trump a admis faptul că tarifele impuse asupra principalilor parteneri comerciali ai SUA ar putea avea efecte negative asupra americanilor. Cu toate acestea, el susține că „va merita prețul”, insistând că măsurile vor contribui la restaurarea măreției Americii. Potrivit lui Trump, scopul acestor măsuri este de a forța Canada, Mexicul și China să ia măsuri împotriva traficului de fentanil și a migrației ilegale către SUA. În același mesaj, Trump a afirmat „Canada ar trebui să devină cel de-al 51-lea stat al nostru iubit”. Potrivit lui Trump, acest scenariu le-ar aduce avantaje canadienilor, precum taxe mai mici și protecție militară sporită, fără tarife vamale.

Președinta Mexicului respinge acuzațiile lui Trump (sursa: Facebook/Claudia Sheinbaum Pardo)
Internațional

Președinta Mexicului respinge acuzațiile lui Trump

Președinta Mexicului respinge acuzațiile lui Trump. Claudia Sheinbaum, președinta Mexicului, a denunțat sâmbătă acuzațiile președintelui american Donald Trump, potrivit cărora guvernul mexican ar avea legături cu cartelurile de droguri. Sheinbaum a calificat declarațiile drept „calomnii”. Declarații controversate Administrația Trump susține că taxele vor rămâne în vigoare până când Mexicul va coopera activ în lupta împotriva traficului de droguri. Citește și: România riscă să piardă 660 milioane euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea specialilor, după ce primise OK-ul Bruxelles-ului Într-un comunicat publicat pe X, Casa Albă a declarat că „cartelurile mexicane sunt principalii traficanți de fentanil, metamfetamină și alte droguri periculoase din lume”. De asemenea, Washingtonul a mers mai departe, afirmând că aceste grupări criminale ar avea o „alianță” cu guvernul mexican, însă nu a furnizat nicio dovadă care să susțină această acuzație. Președinta Mexicului respinge acuzațiile lui Trump „Respingem categoric calomnia Casei Albe care acuză guvernul mexican că are alianțe cu organizații criminale”, a scris Sheinbaum pe platforma X. În același mesaj, aceasta a anunțat impunerea unor măsuri vamale împotriva Washingtonului, fără a oferi detalii suplimentare. SUA impune taxe vamale Mexicului și Canadei Sâmbătă, Donald Trump și-a pus în aplicare amenințarea privind un nou război comercial. Acesta a decis impunerea unei taxe vamale de 25% pentru produsele provenite din Mexic și Canada, precum și o taxă suplimentară de 10% la importurile din China. Potrivit Casei Albe, aceste măsuri au fost luate pentru a forța cele trei țări să își respecte angajamentele de a opri traficul de droguri toxice către Statele Unite.

Taxele nu vor crește, susține Ciolacu (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Eveniment

Taxele nu vor crește, susține Ciolacu

Taxele nu vor crește, susține Ciolacu. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta bugetul pentru 2025 fără modificări de taxe și impozite. Acesta a subliniat că strategia bugetară se axează pe dezvoltare economică și investiții record. Taxele nu vor crește, susține Ciolacu Premierul a susținut că anul 2025 nu va aduce creșteri de taxe și impozite. Citește și: România riscă să piardă 660 milioane euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea specialilor, după ce primise OK-ul Bruxelles-ului Totodată, Ciolacu a lăudat bugetul. „Bugetul este unul de dezvoltare, în care investițiile ajung la un nou record, respectiv 150 de miliarde de lei. Este un plus de 30 de miliarde față de anul trecut.” Conform prim-ministrului, 20% din cheltuielile totale ale statului vor merge către investiții, contribuind la creșterea PIB-ului României la 1913 miliarde lei în 2025, cu o perspectivă de 2000 miliarde lei la mijlocul anului viitor. „Adică 400 miliarde euro, dublu față de anul 2018. Este un semn clar că România intră într-o altă ligă economică.” Reducerea costurilor statului Premierul a anunțat și măsuri pentru reducerea costurilor administrative, cu o scădere de 0,5% a cheltuielilor de funcționare a statului. Aceasta include ajustarea cheltuielilor de personal și a celor pentru bunuri și servicii. În același timp, Guvernul continuă măsurile sociale pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici. „Am crescut de la 1 ianuarie salariul minim la 4050 lei. În 2025, câștigul salarial net va crește cu 6,1%, peste nivelul inflației de 4,4%.” Totodată, pensionarii cu venituri mici vor beneficia de un sprijin financiar suplimentar. „Am insistat să acordăm un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici și îmi asum această decizie.” Sprijin pentru economie Executivul menține schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri, integrate în Planul Bugetar Structural agreat cu Comisia Europeană. „Sunt zeci de miliarde de lei țintite spre creșterea producției industriale locale.” Premierul și-a exprimat dorința de a promova firmele și produsele românești la nivel internațional, inclusiv pe platformele de social media. „Mi-aș dori ca împreună să promovăm firmele și produsele românești oriunde, chiar și pe TikTok.” Investiții prioritizate și exploatarea fondurilor europene Guvernul va aloca 11 miliarde de lei pentru programele Anghel Saligny și PNDL, 8,2 miliarde pentru proiecte PNRR și 3,3 miliarde pentru fonduri europene. Ciolacu a subliniat importanța descentralizării finanțărilor publice către autoritățile locale și exploatarea la maximum a fondurilor europene disponibile. „Este o alocare istorică de 4,6% din PIB, adică peste 17,5 miliarde euro. Sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre folosind banii europeni și voi pune o presiune uriașă pe toată lumea să luăm acești bani.” Venituri mai mari pentru infrastructură, sănătate și educație Premierul a anunțat că investițiile vor fi mai mari decât deficitul bugetar, ceea ce înseamnă resurse sporite pentru infrastructură, sănătate și educație. „Asta înseamnă alte autostrăzi finalizate, construirea de noi spitale și un sistem de educație mai performant.” O veste bună a venit de la Ministerul Finanțelor, care a raportat o creștere semnificativă a veniturilor colectate în ianuarie 2025. „În ianuarie 2025 s-au colectat 44,7 miliarde de lei, în comparație cu anul 2024, când s-au colectat 41,6 miliarde de lei. Înseamnă o creștere de 7,5%.”

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră
OSZAR »