Primarul Chișinăului, interzis în România. Ion Ceban, partener preferat al PSD în Moldova

Primarul Chișinăului, intrare interzisă în România. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat miercuri că Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, alături de alți doi cetățeni din Republica Moldova, nu mai au voie să intre pe teritoriul României.
Primarul Chișinăului, intrare interzisă în România
Potrivit comunicatului transmis de MAE, decizia a fost luată „din motive ce țin de considerente de siguranță națională”.
Citește și: Dobânzile cu care statul român s-a împrumutat, la cel mai mic nivel din 2025
Măsura a fost dispusă de instituțiile competente din România, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
Interdicție valabilă în întreg spațiul Schengen
Ministerul precizează că această interdicție nu se aplică doar pe teritoriul României, ci este valabilă pentru întreg spațiul Schengen.
Astfel, Ion Ceban și ceilalți doi cetățeni moldoveni nu pot călători în statele membre ale acestui spațiu.
Ion Ceban, trase politic controversat
Ion Ceban, primarul Chișinăului, și-a început cariera politică în rândurile Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), formațiune de orientare centru-stânga, cunoscută pentru apropierea față de Federația Rusă.
În 2011, Ceban devine deputat pe listele PCRM și devine rapid un personaj activ în manifestațiile împotriva Alianței pentru Integrare Europeană.
În 2012, participa la proteste organizate în Piața Marii Adunări Naționale, unde striga de pe scenă: „Jos alianța!”.
Apropierea de Igor Dodon
Câteva luni mai târziu, Ceban părăsește PCRM-ul condus de Vladimir Voronin și se alătură Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), formațiune fondată de Igor Dodon.
Devine secretar pentru ideologie și își menține poziția fermă împotriva integrării europene.
Proteste la Bruxelles și sprijin pentru Uniunea Vamală
În 2014, Ceban organizează un protest în fața sediului Comisiei Europene, unde declară: „Nu-mi convine semnarea Acordului de asociere cu UE. Moldova vrea în Uniunea Vamală”.
În același an, sprijină referendumul nerecunoscut privind independența Găgăuziei și aderarea la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
De la Parlament la administrația locală
Tot în 2014, este reales deputat pe listele PSRM, însă în 2015 renunță la mandatul de parlamentar pentru a deveni membru al Consiliului Municipal Chișinău (CMC), unde conduce fracțiunea PSRM timp de patru ani.
În 2018, Ceban candidează la primăria Chișinăului, fiind învins de Andrei Năstase, însă alegerile nu sunt validate.
În 2019, revine în cursă și câștigă funcția de primar, poziție reconfirmată în alegerile locale din 2023.
De la PSRM la Mișcarea Alternativă Națională (MAN)
La doi ani după ce a devenit primar cu sprijinul PSRM, Ceban anunță că părăsește formațiunea și lansează Mișcarea Alternativă Națională (MAN), prezentată drept o alternativă la actuala guvernare.
Retorica sa devine brusc pro-europeană, contrar pozițiilor din trecut.
Schimbare de discurs, dar suspiciuni de influență rusă
Deși Ceban se declară public pro-european, un document emis de Departamentul de Stat al SUA în 2022 îl plasează într-o altă lumină.
Potrivit raportului, Mișcarea Alternativă Națională ar fi sprijinită de Federația Rusă prin intermediul agentului FSB Iurii Gudilin.
Documentul menționează MAN printre entitățile folosite pentru a influența scena politică din Republica Moldova, alături de personaje precum Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.