Secretarul de stat Marco Rubio refuză să-l numească pe Putin "criminal de război"

Rubio evită să-l supere pe Putin. Secretarul de stat american Marco Rubio a refuzat să-l catalogheze pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, drept „criminal de război”, subliniind că prioritatea actuală este încheierea războiului din Ucraina
Rubio evită să-l supere pe Putin
În timpul unei audieri tensionate în Congres, congresmanul democrat Bill Keating a reamintit criticile dure aduse în trecut de Rubio lui Putin, pe vremea când era senator, întrebându-l dacă mai consideră că președintele rus este „criminal de război”.
Rubio a evitat un răspuns direct: „Au fost comise crime în Ucraina și cineva va trebui să răspundă pentru ele, dar acum obiectivul nostru este să punem capăt acestui război”, a declarat oficialul american.
Acesta a adăugat că, „atât timp cât războiul continuă, mor oameni, alții sunt mutilați și se comit alte crime”.
Bill Keating l-a acuzat pe Rubio că adoptă o poziție „incoerentă” și „echivocă” în fața unei situații grave.
Apel la diplomație
Rubio a încercat să justifice poziția sa prin nevoia de a menține canale de comunicare cu Rusia, afirmând că lipsa dialogului ar putea agrava situația.
„Dacă nu ar fi existat comunicare între SUA și URSS în 1961, criza rachetelor din Cuba ar fi putut duce la un dezastru global”, a argumentat el.
Trump discută cu Putin și Zelenski, fără rezultate
În paralel, președintele Donald Trump a avut luni o convorbire telefonică cu Vladimir Putin și cu Volodimir Zelenski, în încercarea de a media un acord de pace.
Însă eforturile Statelor Unite de a obține un armistițiu de 30 de zile au fost respinse de Rusia.
Putin, considerat „paria” de către administrația Biden, rămâne inflexibil în fața apelurilor internaționale.
Rusia, recunoscută agresor de Rubio, dar nu de Trump
Întrebat clar cine este agresorul în acest conflict, Marco Rubio a declarat: „Rusia a invadat Ucraina”.
În contrast, Donald Trump a evitat în mod repetat să numească Moscova drept agresor.
Mandat internațional pentru crime de război
Vladimir Putin este în prezent vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), fiind acuzat de deportarea forțată a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de Rusia.
De la începutul invaziei din februarie 2022, zeci de mii de persoane, inclusiv numeroși civili, și-au pierdut viața în conflictul militar declanșat de Kremlin.