sâmbătă 24 mai
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: udmr

69 articole
Politică

Nicușor Dan îl vrea pe Bolojan premier al unui guvern PSD, PNL, USR, UDMR și minorități

Guvernul „ideal” propus de Nicușor Dan. Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, luni, că formarea unui Guvern stabil este „ideală” pentru România și ar trebui să implice toate marile forțe politice – PSD, PNL, USR, UDMR – precum și grupul parlamentar al minorităților naționale. Guvernul „ideal” propus de Nicușor Dan Într-o declarație pentru B1 TV, Nicușor Dan a confirmat o întâlnire recentă cu președintele interimar Ilie Bolojan, în cadrul căreia au discutat pe larg despre deficitul bugetar – un subiect pe care ambii îl consideră îngrijorător. Citește și: Intenția de vot pentru PSD a căzut la 12%, spune un lider PSD: „Este colaps” „M-am întâlnit cu domnul Bolojan. Acum vin de la dânsul”, a precizat Nicușor Dan, menționând și o întâlnire cu Dominic Fritz. Președintele ales a apreciat și contribuția UDMR și a etnicilor maghiari la mobilizarea electorală. Ilie Bolojan, pentru funcția de premier Nicuşor Dan a anunțat că îl susține pe Ilie Bolojan pentru postul de prim-ministru, însă a subliniat că nu poate garanta realizarea acestei propuneri, întrucât „sunt multe entități, fiecare cu aspirațiile și propunerile lor”. „E o discuție în curs. Fiecare dintre oameni are niște așteptări, niște condiții și toate astea trebuie armonizate”, a spus el. Avertisment privind o perioadă economică dificilă Președintele ales a estimat că România va traversa o perioadă dificilă din punct de vedere economic în următoarele luni, pe fondul dezechilibrelor bugetare provocate de cheltuielile excesive din ultimii ani. „România a aruncat cu bani timp de cel puțin trei ani. Acum trebuie corectată această situație”, a explicat Nicușor Dan, promițând că în aproximativ o săptămână va oferi soluții concrete. Trei priorități majore: deficitul, geopolitica și Guvernul Nicuşor Dan a identificat trei urgențe: reducerea deficitului bugetar, gestionarea unui context geo-politic complicat și formarea Guvernului. „Suntem într-un context geopolitic complicat, cu război la graniță. România trebuie să se armonizeze cu statele europene în chestiuni de securitate, inclusiv în programul de reînarmare”, a afirmat el. Soluționarea crizei Nicuşor Dan a subliniat că dorește să-și asume responsabilitatea în mod activ pentru depășirea problemelor economice și nu să rămână doar un actor simbolic. „Nu aș vrea să fiu un președinte care spune: «Iată un prim-ministru și de aici descurcați-vă!»”, a precizat el. Angajament pentru reforma statului român În încheiere, Nicușor Dan a promis că va sprijini reformarea statului român, astfel încât instituțiile să servească interesele cetățenilor și nu ale grupurilor de influență. „Statul trebuie să servească cetățeanul, nu diverse grupuri de interese”, a subliniat președintele ales.

Guvernul „ideal” propus de Nicușor Dan (sursa: Facebook/Nicușor Dan)
Maghiarii au votat masiv cu Nicușor Dan Foto: Facebook
Politică

Maghiarii au votat masiv cu Nicușor Dan: victorii zdrobitoare în Harghita și Covasna

Maghiarii au votat masiv cu Nicușor Dan: acesta a obținut victorii zdrobitoare în Harghita și Covasna și scoruri foarte bune în Mureș, Bihor și Satu Mare. În Harghita, după numărarea voturilor din peste 90% din secții, Nicușor Dan a câștigat cu un scor de peste 90%. În Covasna obținuse în jur de 85% din voturi. Citește și: EXIT-POLL ora 21.00: Nicușor Dan - 54,1%, George Simion - 45,9%. Sondajele nu măsoară votul din Diaspora Maghiarii au votat masiv cu Nicușor Dan În Mureș, alt județ cu o populație maghiară numeroasă, actualul primar general al Capitalei strânsese peste 66% din opțiuni după contabilizarea buletinelor de la circa 92% din secțiile de votare.  Și în Bihor, Satu Mare și Sălaj, Nicușor Dan se îndreaptă spre o victorie cu peste 60%.  UDMR și-a exprimat constant susținerea pentru Nicușor Dan. „Se pot câstiga alegerile prezidenţiale pentru Nicuşor Dan, dar trebuie o mobilizare mai mare. Trebuie, în primul rând candidatul şi după aceea cei care îl susţin, să convingem pe cei care n-au fost la vot acum două săptămâni, n-au fost poate nici anul trecut, poate nici în 2020, oamenii pasivi care se uită, poate scârbiţi la scena politică, poate nemulţumiţi, poate sunt dezinteresaţi să meargă la vot, că e vorba de soarta fiecăruia dintre noi”, a spus Kelemen Hunor, la Europa FM.

Orbán Viktor îl respinge pe Simion (sursa: Facebook/Orbán Viktor)
Eveniment

George Simion, respins categoric de Orbán Viktor: premierul Ungariei nu îl sprijină pe liderul AUR

Orbán Viktor îl respinge pe Simion. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat sâmbătă, printr-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, că a discutat telefonic cu liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor. Orbán susține poziția UDMR pentru alegerile din România. Orbán Viktor îl respinge pe Simion Viktor Orban a subliniat că Ungaria nu dorește să influențeze în niciun fel procesul electoral din România. Citește și: S-au decis să vină la vot circa 10,5 milioane alegători - sondaj. De câți are nevoie Nicușor Dan „Am spus clar că nu intenţionăm să influenţăm în vreun fel alegerile prezidenţiale din România”, a declarat premierul ungar. Șeful guvernului de la Budapesta a punctat însă că poziția UDMR este decisivă în contextul politic actual. El a reiterat că, în privința politicilor referitoare la maghiarii care trăiesc în afara granițelor, Ungaria se ghidează după un principiu clar: susținerea intereselor comunității maghiare din Transilvania. Sprijinirea maghiarilor din Transilvania Premierul Viktor Orban a mai declarat că guvernul său colaborează cu autoritățile române pentru a susține viața și supraviețuirea comunității maghiare din Transilvania. „Lucrăm împreună cu liderii României pentru a da un imbold vieţii şi supravieţuirii comunităţii etnice maghiare din Transilvania”, a adăugat el.

Prăbușirea coaliției PSD-PNL-UDMR după doar patru luni cu guvernul Ciolacu II Foto: Inquam/George Calin
Politică

ANALIZĂ Prăbușirea coaliției PSD-PNL-UDMR după doar patru luni cu guvernul Ciolacu II

Prăbușirea coaliției PSD-PNL-UDMR după doar patru luni cu guvernul Ciolacu II: dacă la 24 noiembrie 2024, cei trei candidați la președinție ai acestor partide luau, împreună, circa trei milioane de voturi, acum, Crin Antonescu a adunat doar 1,89 milioane de voturi. Citește și: România începe războiul de două săptămâni cu Rusia: ce vor face PSD, PNL și UDMR pentru turul al doilea? Prăbușirea coaliției PSD-PNL-UDMR după doar patru luni cu guvernul Ciolacu II Datele din ultimul an, de la alegerile din iunie pentru Parlamentul European până acum, arată că susținerea populară pentru această coaliție scade brutal. Singura formațiune care pare să reziste este UDMR: la alegerile parlamentare a obținut un scor peste cel de la europarlamentare, iar Crin Antonescu a câștigat în județele cu populație maghiară consistentă.  Marea întrebare este: ce apetit pentru reforme controversate/nepopulare va avea o coaliție care pierde voturi în ritm galopant? Iată cum au evoluat voturile pentru PSD, PNL și UDMR în ultimele 11 luni: Alegeri pentru Parlamentul European (9 iunie 2024): 4,3 milioane voturi PSD+PNL, 577.233 - UDMR. În total: peste 4,8 milioane voturi.  Turul unu al alegerilor prezidențiale (anulat, 24 noiembrie 2024): Ciolacu - 1,76 milioane voturi, Ciucă - 811.952, Kelemen Hunor - 416.353. În total, aproape trei milioane de voturi Alegeri Parlament (1 decembrie 2024): PSD - 2,06 milioane voturi, PNL - 1,32 milioane, UDMR - 590.783 voturi. În total, peste 3,9 milioane de voturi Alegeri prezidențiale mai 2025: Crin Antonescu - 1,89 milioane de voturi După cum se poate vedea, Antonescu a luat cu 130.000 de voturi mai mult decât a atras Ciolacu în noiembrie 2024, în condițiile în care doar în Harghita, Covasna și Mureș candidatul coaliției majoritare a obținut circa 190.000 de voturi, majoritatea fiind probabil dirijate către el de UDMR. Se poate constata că mulți dintre cei care au votat cu Ciolacu nu au votat cu Antonescu, acum.  Acest dezastru vine în condițiile în care această coaliție controlează circa 3.000 de primari din 3.182 și absolut toți președinții de consilii județene. În plus, guvernarea Ciolacu II a evitat - la fel ca și Ciolacu I - absolut orice reformă: PNRR este complet blocat, cheltuielile cu salariile bugetarilor cresc.  Presa scrie că, pentru a reduce deficitul bugetar de la un catastrofel 9,3%, va fi nevoie de creșterea TVA de la 19 la 21%, plus alte măsuri de majorare a fiscalității.  Care va fi efectul electoral al unor astfel de măsuri? Își vor asuma liderii PSD și PNL astfel de măsuri cu riscul ca, în 2028, să se prăbușească?  Efectele catastrofalei guvernări Ciolacu vor exploda și este greu de estimat cine își va asuma răspunderea unor măsuri fiscale dure, pentru a evita intrarea României în faliment. 

Electoratul maghiar a urmat indicațiile UDMR și a votat masiv cu Antonescu Foto: Facebook
Politică

Electoratul maghiar a urmat indicațiile UDMR și a votat masiv cu Antonescu

Electoratul maghiar a urmat indicațiile UDMR și a votat masiv cu Antonescu, care a câștigat în Harghita, Covasna și Mureș.  Citește și: LIVE Rezultatele numărării voturilor la prezidențialele 2025, în timp real Electoratul maghiar a urmat indicațiile UDMR și a votat masiv cu Antonescu În Covasna s-a încheiat numărătoarea voturilor, iar Antonescu a luat 61,11% din voturi, fiind urmat de George Simion - 16,91% și Nicușor Dan - 10,74% Și în Harghita s-au centralizat toate voturile, iar candidatul PSD-PNL-UDMR a obținut peste 74% din voturi. Pe locul II este Simion - 9,5%, iar Nicușor Dan, pe trei, cu aproape 8%.  În județul Mureș, Antonescu este pe locul I, cu 35,16% din voturi, iar Simion are 32,16%. mai sunt de centralizat doar patru procese verbale din 572. Candidatul PSD-PNL-UDMR a câștigat și în Bihor și Satui Mare, județe cu o pondere mare a populației maghiare. În cele două județe a luat 37%, respectiv 38%.   Crin Antonescu a câștigat alegerile și în Brazilia, unde numărătoarea s-a încheiat. Candidatul PSD-PNL-UDMR este pe locul I și în Etiopia, dar la egalitate cu Nicușor Dan.  George Simion a câștigat alegerile din Rusia, dar a pierdut în aproape toate celelalte țări asiatice, arată datele centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). În Rusia s-a terminat numărătoarea voturilor, iar Simion a obținut 34 de voturi (36,96%), iar Nicușor Dan - 30 de voturi (32,61%). Crin Antonescu a obținut 11 voturi. 

Coaliția PNL-PSD-UDMR, certuri din cauza votului (sursa: Facebook/Crin Antonescu)
Eveniment

Nervi și certuri din cauza votului în coaliția PNL-PSD-UDMR: liberalii acuză pasivitatea colegilor

Coaliția PNL-PSD-UDMR, certuri din cauza votului. Partidele din coaliția de guvernare – PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților – au declanșat o mobilizare generală în ultimele ore ale procesului electoral, potrivit unor surse citate de Euronews România. Nicușor Dan ar putea aduce 2-3 procente în plus din diasporă Conform informațiilor obținute de Euronews, atenția coaliției se concentrează tot mai mult asupra votului din diaspora, unde Nicușor Dan este estimat să obțină un scor semnificativ mai mare decât Crin Antonescu. Citește și: LIVE Prezența la vot și rezultatele numărării, în timp real Acest lucru ar putea însemna 2-3 procente în plus în rezultatul final, cu impact asupra echilibrului electoral. Coaliția PNL-PSD-UDMR, certuri din cauza votului Într-o ședință a PNL organizată la ora 19:30, liderii liberali și-ar fi exprimat nemulțumirea față de mobilizarea slabă a electoratului PSD, acuzând partenerii de coaliție că nu își mobilizează suficient susținătorii. Un alt punct sensibil este prezența redusă în comunitățile maghiare, unde UDMR înregistra duminică după-amiază o prezență de doar 60% comparativ cu media din localitățile dominate de PSD și PNL. Deși Kelemen Hunor ar fi promis 300.000 de voturi pentru candidatul coaliției, aceste voturi nu erau contabilizate încă la momentul raportării. Potrivit analizelor interne ale coaliției, sprijinul masiv al UDMR ar fi fost esențial pentru a compensa minusul anticipat din diaspora, unde candidatul opoziției este în avantaj.

UDMR va părăsi coaliția dacă Antonescu nu intră în turul II  Foto: Facebook Kelemen Hunor
Politică

Surse: UDMR va părăsi coaliția dacă Antonescu nu intră în turul II și va vota o moțiune de cenzură

UDMR va părăsi coaliția majoritară dacă Antonescu nu intră în turul II și va vota o moțiune de cenzură, afirmă surse politice. Potrivit acestor surse, președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a spus liderilor coaliției, la o reuniune, că va face acest pas, dacă Antonescu - candidatul PSD-PNL-UDMR - nu ajunge în turul II.  Citește și: Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, îl învinge din nou în instanță: ea a câștigat un proces civil cu mogulul Antenelor UDMR va părăsi coaliția dacă Antonescu nu intră în turul II  De altfel, liderul UDMR a avertizat de mai multe ori că guvernul Ciolacu II nu va supraviețui, dacă Antonescu nu câștigă alegerile prezidențiale. „Dacă nu câștigă Crin Antonescu, această coaliție nu are cum să meargă mai departe, trebuie să fi conștienți de asta”, a spus Kelemen Hunor, la 17 martie. Un eșec al coaliției „înseamnă că nu are suport în societate și noul președinte va avea nevoie de majoritate parlamentară”, a mai arătat el.  Citește și: Un copil a murit la SANADOR după operație. Cazul, investigat de peste șase ani, foarte aproape de prescriere La 23 aprilie, liderul UDMR a reluat aceste afirmații. „Vom putea păstra rezultatele alegerilor de anul trecut, vom putea lucra pentru comunităţile noastre dacă câştigăm alegerile prezidenţiale. Dacă nu, viitorul preşedinte va face un alt guvern, va face o altă majoritate şi va schimba jocul de la bun început. Aşa a făcut Băsescu, aşa a făcut Iohannis. Şi are instrumentele necesare un preşedinte să facă aşa ceva”, a arătat Kelemen Hunor. 

Eșec major al coaliției PSD-PNL-UDMR: a fost votata moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii Foto: Facebook
Politică

Eșec major al coaliției PSD-PNL-UDMR: moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii, votată în Senat

Eșec major al coaliției PSD-PNL-UDMR: moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, a fost votată în Senat. Moțiunea ar fi fost adoptată cu 61 de voturi „pentru” și 59 de voturi „împotrivă”. Citește și: Noi măsuri de jupuire a contribuabililor pregătite de Guvern, deși salariile bugetarilor cresc în continuare Eșec major al coaliției PSD-PNL-UDMR Teoretic, PSD, PNL și UDMR au, împreună, 68 de senatori. Inițiatorii moțiunii, AUR, SOS și POT au 45 de senatori, USR - 19, iar doi senatori sunt neafiliați. Este evident că senatorii PSD, PNL și UDMR nu s-au mobilizat pentru a respinge moțiunea simplă. Aceasta nu are însă consecințe obligatorii, iar Simona Bucura Oprescu nu este obligată să demisioneze.  Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentând că în acest fel vor putea vota și senatorii care nu au cartelele la ei, potrivit Agerpres. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a spus că votul privind moțiunea se face electronic, cu cartelă. ”Nu cred că este un argument că cineva și-a uitat cartela acasă”, a adăugat Abrudean. După mai multe dezbateri, senatorii au respins votul secret electronic. În schimb, a fost adoptată procedura de vot cu bile. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată „Sistemul de pensii – un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri”, semnată de 45 de parlamentari – 28 AUR, zece S.O.S. România și șapte POT. Citește și: VIDEO Penibila ministră a Muncii explică de ce nu e gata legea salarizării: „Astăzi suntem înainte de Ziua Recoltei pentru pensionari” Semnatarii moțiunii simple își argumentează demersul prin faptul că puterea a înghețat pensiile de la începutul acestui an și că a adâncit inechitățile în societate. Ei menționează, totodată, problemele din sistemul de pensii militare.

Cine e udemeristul care îl dă pe Nicușor Dan pe mâna procurorilor: Vajda Zsombor, jurist de întreprindere cu studiii târzii, la privat Foto: Inquam/George Calin
Politică

Cine e udemeristul care îl dă pe Nicușor Dan pe mâna procurorilor: facultate absolvită la 28 de ani

Cine e udemeristul care îl dă pe Nicușor Dan pe mâna procurorilor: Vajda Zsombor, jurist la stat, cu facultate absolvită la 28 de ani, la o universitate privată. Însă el are o avere consistentă, deși cea mai mare parte a carierei sale a fost bugetar: deține, printre altele, două case, fiecare de 270 mp, în Pantelimon, plus 1.100 mp de teren în aceeași comună de la marginea Bucureștiului - potrivit declarației de avere din 2024. Citește și: Fostul judecător Cristi Danileț scrie că decizia Curții de Apel Ploiești de suspendare a hotărârii CCR de anulare a prezidențialelor este aberantă În 2023, DeFapt.ro a scris că „Vajda, vicele AEP, face afaceri cu CNAIR printr-o firmă nedeclarată. Vajda este complice la conflictul de interese al șefului, Mitulețu Buică, care și-a angajat cumnata la AEP”. Acesta nu a menționat în declarațiile de avere veniturile încasate de la compania austriacă Deltabloc, pe care o reprezenta la licitații publice în timp ce supraveghea alegerile din România. Cine e udemeristul care îl dă pe Nicușor Dan pe mâna procurorilor Pe site-ul AEP, declarația sa de avere nu mai este actualizată din 2021. Pe site-ul ANI nu se află o declarație de avere actualizată în 2025, după ce a fost numit președinte al AEP, în februarie.  Vajda Zsombor este președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) din 28 februarie 2025, după plecarea lui Toni Greblă.  Născut în 1980, Vajda Zsombor a absolvit dreptul în 2008, licența fiind luată la Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir". Între 1999 și 2004 a fost „asistent manager” - probabil o denumire mai sofisticată pentru atribuții de secretară.  Potrivit propriului CV, din 2006 a lucrat la Ageția Domeniilor Statului ca „Consilier juridic - Serviciul Lichidări” - deși tot el arată că și-a luat licența abia în 2008.  Din 2006 în 2015 a lucrat la stat, cea mai mare parte a timpului la compania de drumuri, CNADNR, în funcții de consilier juridic sau director la direcția juridică. Între 2015 și 2018 a fost director general la o companie de prefabricate de beton, iar în 2018 - în regimul Dragnea - a fost plasat vicepreședinte al AEP.  Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a sesizat Parchetul General în legătură cu campania lui Nicușor Dan și, potrivit unor surse din presă, ar urma să facă plângere și la DNA. 

PSD, PNL, UDMR au băgat în campania lui Antonescu 39 milioane lei, triplu față cât are Nicușor Dan Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

PSD, PNL, UDMR au dat în campania lui Antonescu 39 milioane lei, triplu față de cât are Nicușor Dan

PSD, PNL, UDMR au băgat în campania lui Crin Antonescu circa 39 milioane lei, triplu față cât are Nicușor Dan, 13 milioane de lei - potrivit declarațiilor primarului general al Capitalei. Citește și: FOTO Cum pot șoferii repera în trafic noile radare "invizibile" ale Poliției Rutiere. Detaliul legal relevant PSD, PNL, UDMR au băgat în campania lui Antonescu triplu față cât are Nicușor Dan La ultima raportare a Autorității Electorale Permanente (AEP), se vede că cele mai mari transferuri către campania lui Antonescu vin de la PSD, 34,6 milioane de lei. De la PNL au venit doar două milioane de lei, iar de la UDMR - 2,4 milioane de lei.  Joi, candidatul independent Nicușor Dan a spus că dispune de șapte milioane de lei împrumuturi și șase milioane de lei din donaţii. Nicuşor Dan mai precizat că pentru promovarea pe Meta a plătit 300.000 de euro în precampanie şi 20.000 de euro pentru Google. „În campanie reuşim să plătim cam de ordinul a 15.000 de euro pe zi, promovare online”, a explicat Nicuşor Dan. În ceea ce privește cheltuielile din campania lui Crin Antonescu, peste 13,6 milioane de lei a cheltuit PSD pentru producere și dufuzare de materiale propagandistice în online, presă scrisă, radio și televiziune. Alte 4,4 milioane de lei sunt pentru „propagandă TV”.  Circa 35.000 de euro au fost plătiți de PSD pentru sondajele CURS, companie deținută de soțul unei deputate PSD. 

Kelemen Hunor îl face praf pe emisarul lui Ciolacu în SUA Foto: Facebook
Politică

Kelemen Hunor îl face praf pe emisarul lui Ciolacu în SUA

Kelemen Hunor îl face praf pe emisarul lui Ciolacu în SUA: „Sprînceană nu e pregătit să discute politică mai mult decât la cârciumă”, a spus liderul UDMR la RFI. Citește și: Doi cocalari, Sprînceană și Ciolacu, fac politica externă a României. Nici comuniștii n-au coborât așa de jos Kelemen Hunor îl face praf pe emisarul lui Ciolacu în SUA Totuși, el a preluat teoria lui Ciolacu care, după declarațiile controversate ale lui Dragoș Sprînceană, a susținut că „nu există niciun «emisar al lui Ciolacu»”. „E părerea personală a unui domn, a unui personaj, pe care eu nu-l cunosc și nu pot cataloga altfel decât o părere personală. Nu e emisar, nu e comisar, nu e însărcinat, nu există nicăieri nici o hârtie care face din acest domn emisar special”, a afirmat Kelemen Hunor. Deși chiar premierul Ciolacu a declarat că Sprînceană are mandat și a anunțat că a „trimis pe cineva în SUA care locuiește acolo, are calitatea de trimis special al primului ministru”, liderul UDMR a insistat pe faptul că Sprânceană nu a avut nici un document legal care să-i susțină demersurile. „Nu există așa ceva, astea-s cuvinte, dar unde-i hârtia, care-i mandatul?”, a afirmat Kelemen Hunor. Dar la 4 aprilie, Ciolacu arăta că a dat chiar un „mandat” acestor trimiși speciali: „Mandatul, şi din discuţia mea şi cu domnul Dragoş Sprînceană, a fost de a spune adevărul despre România”. Kelemen Hunor a completat, afirmând despre Sprînceană că „acest domn nu are pregătirea necesară să vorbească despre politică mai mult decât la o masă, la un restaurant sau la cârciumă”. 

Liderii PSD au ignorat mitingul pro-Antonescu din Cluj Foto: Facebook Kelemen Hunor
Politică

Liderii PSD au ignorat mitingul pro-Antonescu din Cluj, la care au venit președinții PNL și UDMR

Liderii PSD au ignorat mitingul pro-Antonescu din Cluj, la care au venit președinții PNL și UDMR, Cătălin Predoiu și Kelemen Hunor. Potrivit presei locale era așteptat cel puțin Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Citește și: Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN în prima jumătate a lui 2025 pentru exerciții de antrenament Liderii PSD au ignorat mitingul pro-Antonescu din Cluj Pentru formațiunea social-democrată, la miting a vorbit Vasile Dîncu, fericit că are ocazia să reprezinte partidul. „Sunt bucuros și vă mulțumesc că pot să vorbesc și eu. Am participat anul trecut la trei întâlniri electorale importante organizate de PSD și Guvern și nu am avut ocazia să vorbesc. Vă mulțumesc că am și eu loc acum”, a spus Dîncu, ironic.  El s-a chinuit să explice absența lui Ciolacu. „Știu că domnul Ciolacu avea ceva programat pe agenda internațională și nu putea să participe. Cu domnul Grindeanu nu am vorbit. Nu a fost în niciun caz un gest de frondă. S-au gândit probabil că eram eu aici destul de mare și Radu Moldovan, liderul CJ Bistrița-Năsăud, care este cel mai mare președinte de Ardeal, ajunge. Nu mai este nevoie să venim cu asupra de măsură”, a susținut Dîncu.  Însă Marcel Ciolacu nu a avut, sâmbătă, nici un fel de activitate oficială, potrivit datelor de pe site-ul Guvernului. 

Kelemen Hunor, despre alegerile prezidenţiale: Dacă pierdem, pierde ţara Foto: Facebook
Politică

Kelemen Hunor, despre alegerile prezidenţiale: Dacă pierdem, pierde ţara

„Dacă pierdem, pierde ţara. Dacă nu vom reuşi să câştigăm alegerile, asta înseamnă că vom intra într-o perioadă cu tulburări imprevizibile”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, la o reuniune a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România la care au participat toți liderii coaliției majoritare, plus candidatul lor, Crin Antonescu.  Citește și: Politruc PSD, numit al cincilea secretar de stat la Transporturi, cu încălcarea unei ordonanțe de urgență emisă acum opt zile Kelemen Hunor, despre prezidenţiale: Dacă pierdem, pierde ţara „Noi în această perioadă ce putem face? Să explicăm de ce este alegerea bună, cea mai bună în 2025, Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte a României şi această coaliţie pentru anii care urmează. Dacă pierdem, pierde ţara. Dacă nu vom reuşi să câştigăm alegerile, asta înseamnă că vom intra într-o perioadă cu tulburări imprevizibile.Şi acest lucru trebuie spus. Eu, cu experienţa mea politică, ţin foarte mult la stabilitate, ţin foarte mult la echilibru, la dialog, la predictibilitate şi ţin foarte mult ca orice om din această ţară, orice familie, orice comunitate să se simtă în siguranţă şi pentru acest lucru vom munci”, a declarat Kelemen Hunor, citat de news.ro. „Să explicăm tuturor comunităţilor din România că dacă vrem să ne menţinem pe direcţia bună, dacă vrem să rămânem pe partea bună a istoriei, atunci avem un singur lucru de făcut: să câştigăm alegerile prezidenţiale cu Crin Antonescu, cu Crin Antonescu preşedinte, fiindcă fiecare om doreşte securitate, siguranţă, fiecare om doreşte predictibilitate, fiecare cetăţean, fiecare familie, fiecare comunitate”, a mai spus liderul UDMR.  Citește și: Fost maistru instructor la Clubul copiilor, pus de PSD secretar de stat la ministerul Economiei. Acesta a terminat o facultate la 34 de ani

Guvernul împarte milioane pentru „promovarea imaginii” către un departament condus de un penal, Laszlo Borbely Foto: Facebook
Politică

Guvernul împarte milioane pentru „promovarea imaginii” către un departament condus de un penal

Guvernul împarte milioane pentru „promovarea imaginii externe” către un departament-fantomă condus de un penal, pensionar special: așa-numitul „Departament pentru dezvoltare durabilă”, condus de Laszlo Borbely, va beneficia de 3,9 milioane de lei pentru „Proiecte de comunicare, informare publică şi promovarea imaginii şi intereselor românești peste hotare”.  Citește și: De ce a fost iertat de închisoare șoferul care a rupt un om în două, la propriu, pe trecerea de pietoni Informația apare în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern privind repartizarea unor sume de la buget.  Guvernul împarte milioane pentru „promovarea imaginii” de către un penal Laszlo Borbely, fost ministru, cu susținerea UDMR, are 70 de ani, are pensie specială de ex-parlamentar, iar DNA a încercat de două ori să-i ridice imunitatea, dar Parlamentul s-a opus. Toți complicii săi din acel dosar au ajuns la pușcărie. Borbely deține acest post de pe vremea guvernării Dăncilă.  DeFapt.ro a scris din aprilie 2023 că un studiu de caz pentru sinecurile oferite de guvern clienților politici este inutilul Departament de Dezvoltare Durabilă, condus de un fost lider UDMR, Laszlo Borbely, care acum are rang de secretar de stat. În iulie 2024, în timp ce vorbea despre reducerea aparatului bugetar, guvernul Ciolacu iniția înființarea, în cadrul acestui departament, al unui „Centrul de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile”, cu 50 de angajați și un Consiliu Științific cu maximum șapte membri.  În hotărârea de guvern care ar urma să fie aprobată, azi, de Guvern, se mai distribuie 1,1 milioane de lei către o altă structură din Executiv al cărei rol este neclar: „Serviciul pentru suport strategic și cooperare cu mediul asociativ”. Acest serviciu va primi acești bani pentru „Proiecte de comunicare, informare publică şi promovarea imaginii şi intereselor românești peste hotare”. Nu este clar de ce banii vin la această structură, nu la ministerul de Externe. 

Cine a blocat candidatura lui Bolojan la președinție: gruparea Thuma-Hellvig din PNL
Politică

Cine a blocat candidatura lui Bolojan: gruparea Thuma-Hellvig din PNL, Grindeanu-Nordis și UDMR

Cine a blocat candidatura lui Ilie Bolojan la președinție: gruparea Thuma-Hellvig din PNL, Grindeanu și alți turiști pesediști plimbați prin lume de Nordis și UDMR.  Citește și: CEDO spulberă cererea lui Georgescu: „Nu a invocat niciun argument de fapt sau de drept în sprijinul celor susținute” „Dacă s-ar retrage domnul Crin Antonescu, nu văd de ce nu l-am susține pe domnul Bolojan”, spunea, la 5 martie, europarlamentarul PSD Vasile Dîncu. Ulterior, el a revenit asupra declarației și a insistat asupra faptului că îl susține pe Crin Antonescu. În plus, presa a scris că, la începutul acestei săptămâni, la o reuniune a conducerii PNL s-ar fi discutat despre candidatura lui Bolojan.  Cine a blocat candidatura lui Bolojan Cine sunt cei care și-au manifestat public susținerea pentru Crin Antonescu, într-un moment în care se discuta tot mai intens abandonarea sa și înlocuirea cu Ilie Bolojan: gruparea Thuma-Hellvig din PNL, cea care a și lansat, în premieră, propunerea ca Antonescu să candideze. Thuma, fost condamnat penal, s-a manifestat pe rețelele sociale, în timp ce Hellvig - fost parlamentar al Partidului Conservator, formațiunea lui Dan Voiculescu - a evitat să se expună public. „Domnul Hellvig este un susţinător al candidaturii mele aşa cum sunt foarte mulţi oameni din şi din afara Partidului Naţional Liberal”, spunea Antonescu la 3 ianuarie 2025.  Grupul Nordis din PSD, în frunte cu Sorin Grindeanu.  UDMR, care a avut o lungă istorie conflictuală cu Ilie Bolojan, în Bihor.  Acum câteva zile, un angajat al Antenei 3, Radu Tudor, a scris pe blogul său că PSD, PNL și UDMR nu finanțează campania lui Antonescu. PNL ar încerca să strângă 400.000 de euro de la organizațiile locale, sumă considerată complet insuficientă.   

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră
OSZAR »